Een man laadt een elektrische vrachtwagen op

Overstappen op elektrisch: 3 tips om ook je medewerkers aan boord te krijgen

Overstappen op elektrisch heeft gevolgen voor jou als ondernemer en je personeel. Krijg je personeel aan boord met deze tips van experts en ondernemers die al elektrisch werken.

‘Een omschakeling die als bedreiging gezien kan worden’

Volgens Henry Steenbergen, directeur transport en mobiliteit van Rabobank, is het niet gek dat je als ondernemer op wat weerstand stuit. “De meeste mensen rijden niet op diesel omdat ze graag op diesel rijden, maar om geld te verdienen. Diesel is een betrouwbare en goedkope manier van aandrijving. Als je dan opeens op een heel andere manier moet werken, is dat een omschakeling. Dat kunnen sommige werknemers als een bedreiging zien, omdat veel mensen vrezen dat elektrische middelen minder betrouwbaar zijn of dat het tot een grote verandering in de routine kan leiden.”

Prent over elektriciteit

Niet te rigoureus doorvoeren

Ondernemer Dammie van der Poel heeft ervaring met elektrificatie én met de weerstand ertegen. “Ik heb geleerd om dit soort veranderingen niet te rigoureus door te voeren. Begin klein, met een enkel voertuig, en laat je werknemers zelf ervaren hoe het werkt. Elke aanpassing kost tijd. Zo verklaarde onder meer mijn zoon me voor gek toen ik mijn eerste elektrische auto kocht, maar nadat hij zijn eerste ritje had gemaakt was hij meteen verkocht.”

Van der Poels eerste elektrische bus kon rekenen op vergelijkbare reacties: ‘Daar kun je niks mee trekken, zo kunnen we niet ver genoeg rijden!’, kreeg hij te horen. Die bezwaren gingen volgens de ondernemer echter niet op. “Ons werkveld ligt binnen 35 kilometer om ons bedrijf en onze bus kan 150 tot 200 kilometer rijden. Wat is dan het probleem?” En inderdaad. Het duurde niet lang voordat de weerstand verdween. “De jongen die er nu het meest in rijdt, is dik tevreden.”

Geef je werknemers korting op zonnepanelen of laadpalen

Ondernemers die slim verduurzamen samen mét hun personeel, kunnen volgens Steenbergen mooie successen behalen. Je krijgt je medewerkers sneller op één lijn met een financiële prikkel. “Zorg bijvoorbeeld voor korting op de aanschaf van verduurzamende elementen, zoals zonnepanelen voor de eigen woning, of een elektrische fiets.”

Zo’n korting aanbieden wordt makkelijker via de zogeheten werkkostenregeling (WKR), waarmee je bijvoorbeeld belastingvrij bepaalde particuliere investeringen kunt vergoeden. Dit kan oplopen tot 2.400 euro per persoon per jaar en is ook beschikbaar voor het investeren in zonnepanelen of een laadpaal thuis.

Je medewerkers leren te werken met elektrische voertuigen

En dan is er natuurlijk nog de praktijk. Het rijden in elektrische voertuigen verloopt immers net even anders dan anders. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers die verandering snel oppikken als onderdeel van hun dagelijkse werkzaamheden?

“Een slimme manier om dit te doen, is iemand uitnodigen om over voertuigen te komen vertellen”, weet Steenbergen. “Je kunt ook een personeelsuitje organiseren en mensen bijvoorbeeld alvast laten rijden in een elektrische auto, zodat ze een goed beeld hebben van wat ze te wachten staat.” Ook als de voertuigen er eenmaal zijn, is het belangrijk dat ze goed onderhouden worden en opgeladen zijn. Door dit onderdeel te maken van de vaste werkzaamheden, bijvoorbeeld met een vast schema, wordt dit snel een gewoonte.

Hoe zorg je dat de mindset binnen je bedrijf verandert?

Het overgaan op elektrische voertuigen vereist samengevat dus een rustige en juiste aanpak van de ondernemer en een vernieuwde mindset van je werknemers. Naast bovengenoemde tips, tot slot nog wat extra suggesties om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen:

    Zorg voor nieuwe routines: door elektrische voertuigen op de juiste momenten aan de laadpaal te leggen, wordt het onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Is de accu leger dan een afgesproken percentage? Dan leg je hem aan de laadpaal zodra je uitstapt. Laat duidelijk zien dat het een elektrisch voertuig betreft: dit kun je doen door bijvoorbeeld ‘100% elektrisch’ stickers aan te brengen. Dit zal ervoor zorgen dat werknemers regelmatig in gesprek gaan bij klanten over het gebruik van elektrisch in de praktijk. Houd een ‘zuinig rijden-competitie’: wie het minste van zijn accu vraagt, rijdt het zuinigst en wint een prijs. Dit zorgt voor een actieve houding als het gaat om verduurzamen en is ook gewoon leuk om te doen.

Met andere woorden: maak je personeel mede-eigenaar van de verandering en zorg ervoor dat elektrificatie een onderdeel wordt van het complete leven van je medewerkers, niet alleen op de zaak. Doe het samen en vraag om input van iedereen. Op die manier wordt elektrificatie niet iets wat is opgelegd, maar iets wat je met elkaar doet.

Zo financier je een elektrisch voertuig

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch auto, bus of ander bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen of start je leaseaanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.