Gezond financieren van groei

Gezond financieren van groei

Om met je onderneming te groeien heb je vaak extra geld nodig. Om te investeren in een nieuwe machine bijvoorbeeld, of in extra personeel en een grotere voorraad. Je wil je groei natuurlijk wel op een gezonde manier financieren. Dit zijn de vier stappen die daarbij horen.

Gezond financieren van groei - Financieel inzicht

Stap 1: Financieel inzicht krijgen

Je cijfers vertellen je hoe je onderneming ervoor staat. Ze helpen je om bewuste keuzes te maken. Kun je zelf je groei financieren of heb je extra geld nodig? Gelukkig hoef je echt niet alle ins-en-outs van boekhouden te kennen om inzicht te krijgen in je financiële situatie.

Gezond financieren van groei - Financieel plan en prognose maken

Stap 2: Een financieel plan maken

Heb je plannen om met je onderneming te groeien, dan is het een must om financieel vooruit te kijken. Natuurlijk wil je weten of je plan aantrekkelijk en haalbaar is, maar vergeet ook niet goed te kijken naar het effect van groei op je cashflow. Je wilt natuurlijk wel in staat blijven om je rekeningen te betalen.

Gezond financieren van groei - Cashflow verbeteren

Stap 3: Je cashflow verbeteren

Altijd genoeg geld in kas hebben: het kan een uitdaging zijn als je gaat groeien. Zorg dat je grip houdt op je cashflow. Vaak kun je geld vrijspelen door efficiënter om te gaan met je debiteuren, crediteuren en voorraad. Check wat jij kunt doen en wat het je oplevert.

Gezond financieren van groei - Financiering aanvragen

Stap 4: Financiering aanvragen

Het liefst realiseer je je groeiplannen uit eigen middelen, maar misschien heb je geld van buiten nodig. Je kunt bij de Rabobank terecht voor een oplossing die past bij jouw plan. Samen met een betrokken adviseur kijk je naar kansen, zoals crowdfunding en het combineren van financieringen.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een financiering? Vul je gegevens in en krijg direct een indruk van de haalbaarheid van je plan.

Merijn Everaarts

Hoe ondernemer Merijn Everaarts bijna de grip verloor op zijn groei

Een stijgende omzet is mooi, maar cashflow is veel belangrijker, weet ondernemer Merijn Everaarts sinds zijn bedrijf Dopper bijna kopje onder ging door ongecontroleerde groei. Hij vertelt hoe hij weer grip kreeg op zijn financiën.

Lees het verhaal en de tips van Merijn Everaarts