Sectorprognoses: de vooruitzichten voor jouw sector

Zorgen voor een toekomstbestendig bedrijf betekent vooruitkijken. Wat zijn de verwachtingen voor jouw sector de komende twee jaar? Een periode met een bescheiden economische groei waarbij het acute recessie-gevaar lijkt geweken. Dat geeft ondernemers enige ruimte om in te spelen op de vele uitdagingen – van schaarste aan personeel en materialen tot een versnelling van de klimaat- en energietransitie.

illustratie verrekijker

De sectorprognoses in het kort

Dankzij de positieve cijfers in het laatste kwartaal van 2022 is er geen sprake van recessie. Dit heeft verschillende oorzaken zoals inhaalbestedingen na corona, koopkrachtmaatregelen van de overheid, een zachte winter en iets gedaalde energieprijzen. Hierdoor lieten veel bedrijven mooie winstcijfers zien en nam werkgelegenheid toe. Hierdoor verwachten we een economische groei van 2% in 2023 en 0,9% in 2024. Ook verwachten we dat de inflatie in de loop van 2023 geleidelijk daalt en uitkomt op gemiddeld 5%. Vanaf 2024 verwachten we een inflatie van 4,4%. Ongeacht steunmaatregelen zal dit leiden tot kleinere bestedingsruimte van huishoudens en bedrijven met als gevolg een lage groei of tijdelijke krimp van huishoudconsumptie, bedrijfsinvesteringen en woninginvesteringen. De uitdagingen voor ondernemers blijven fors. Denk aan de energieprijzen die nog steeds fors zijn, stijgende rentes en personeelstekorten.

Uitdagingen op de lange termijn

Ondanks hoopvolle economische berichten blijven de uitdagingen voor ondernemers fors. Zo is de verwachting dat de energieprijzen niet meer zullen dalen naar het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Vooral energie-intensieve sectoren als de visserij, industrie en glastuinbouw zullen hierdoor geraakt worden. Ook stijgende rentes geven uitdagingen. Investeren is duurder. Dit raakt veel sectoren, maar met name kapitaalintensieve sectoren, zoals bepaalde delen van de bouwsector en bedrijven die willen verduurzamen of innoveren.

Ook de arbeidsmarkt blijft krap. Veel bedrijven vissen in dezelfde vijver voor personeel. Verwachting is dat rendabele sectoren en goed geleide bedrijven hier deze strijd zullen winnen omdat zij lonen kunnen verhogen. Ook kunnen zij investeren in goed personeelsmanagement en productiviteitsverhogende technologie. Bedrijven met minder financiële ruimte zullen steeds meer moeite krijgen met het houden en krijgen van personeel. Hierdoor zullen ze op termijn krimpen of zelfs activiteiten moeten staken.

Omzetprognoses per sector

Hieronder lees je een samenvatting van de omzetprognose per sector. Wil je meer achtergrondinformatie over jouw sector? Of ben je benieuwd hoe de sectorprognoses tot stand komen? Bekijk dan het volledig rapport.

Lees hier de volledige sectorprognoses

Sparren over de toekomst van je bedrijf?

Veel ondernemers vinden het prettig om hun plannen al in een vroeg stadium te bespreken met een accountmanager. Dat kan! Vraag een kosteloos en vrijblijvend gesprek aan om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren. Ook als je plan nog niet concreet is.

indicatie van de haalbaarheid van je plantips bij het opstellen van je investeringsbegrotinginzicht in verschillende financieringsvormen
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer