Foto van een terras in Utrecht

Sectorprognoses: de vooruitzichten voor jouw sector

Zorgen voor een toekomstbestendig bedrijf betekent vooruitkijken. Wat zijn de verwachtingen voor jouw sector het komende kwartaal? We verwachten dat de Nederlandse economie het komende jaar groeit, maar dat geldt niet voor iedere sector. Hoewel de groot-en detailhandel en de horeca profiteren van het koopkrachtherstel, spelen onder andere de geopolitieke spanningen de transportsector parten en ziet de uitzendbranche steeds vaker een tekort aan vraag.

illustratie verrekijker

De sectorprognoses in het kort

    Verdere economische groei wordt verwacht in Nederland voor 2024 en 2025, mede door herstel van de koopkracht en overheidssteun; Het herstel van de koopkracht stimuleert de consumptie, wat een positieve impact heeft op de prognose van de groot- en detailhandel en de horeca; Geopolitieke spanningen zijn een van de oorzaken voor een verwachte krimp in toegevoegde waarde voor de transportsector; Voor overige zakelijke dienstverlening is de verwachting ook een afname in toegevoegde waarde in 2024. Vooral de deelsector uitzendbureaus veroorzaakt deze krimp; Aantal faillissementen bijna op niveau van voor corona en nog ruim 200.000 mkb’ers met coronabelastingschuld.

Sectorprognoses: niet alle sectoren profiteren van de economische groei

Na drie kwartalen van economische krimp in 2023 groeide de Nederlandse economie weer in het vierde kwartaal van 2023. Verwacht wordt dat deze groei zich voortzet in 2024 en 2025, voornamelijk gedreven door een herstellende koopkracht van huishoudens. Maar ook de overheidsuitgaven, denk bijvoorbeeld aan de uitgaven aan de zorg en defensie, dragen de komende twee jaar flink bij aan de economische groei. Echter, bedrijfsinvesteringen zullen naar verwachting pas later in 2024 herstellen, en de buitenlandse vraag groeit matig. Op sectorniveau zijn er verschillen in de verwachte ontwikkelingen. De groot- en detailhandel en de horeca worden naar verwachting positief beïnvloed door het herstel van de koopkracht van consumenten. Daarentegen zal de transportsector naar verwachting krimpen als gevolg van geopolitieke spanningen en een afname van de vraag, zowel nationaal als internationaal.

In de uitzendbranche wordt een afname van de toegevoegde waarde verwacht, voornamelijk vanwege personeelstekorten en toenemende regelgeving die het uitzendwerk duurder en minder flexibel maakt. Het aantal faillissementen is gestegen, maar blijft nog steeds laag in vergelijking met het langjarig gemiddelde. Bedrijven worden echter geconfronteerd met terugbetalingen van belastinguitstel uit de coronaperiode, wat kan leiden tot een verdere toename van het aantal faillissementen. Ongeveer 66.000 ondernemers lopen het risico om buiten betalingsregelingen te vallen, wat hun voortbestaan als bedrijf onzeker maakt.

Omzetontwikkeling per deelsector

Hieronder lees je een samenvatting van de omzetprognose per sector. Wil je meer achtergrondinformatie over jouw sector? Of ben je benieuwd hoe de sectorprognoses tot stand komen? Bekijk dan het volledig rapport.

Lees hier de volledige sectorprognoses

Sparren met een accountmanager

Jouw duurzame plannen al in een vroeg stadium bespreken met een accountmanager? Dat kan! Maak een afspraak om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren. Weet je al welke investering je wilt doen? Start dan je berekening en ontdek je financieringsmogelijkheden.

phone

Hulp nodig?