Checklist ideale zakenpartner

Checklist: heb jij de ideale zakenpartner?

Het zakenpartnerschap lijkt stiekem best veel op een huwelijk. Benieuwd naar jullie vooruitzicht op een succesvolle samenwerking? Beantwoord dan de volgende vragen. Hoe vaker 'ja', hoe groter de kans op een lang en gelukkig partnerschap.

Hoe financier ik mijn groei?

Linda Couwenberg

Bedrijf: MKA - Mediation Kamer Amsterdam

Functie: Zakelijk Mediator, medeoprichter en partner MKA

Opleiding: Internationaal en Europees Recht, Universiteit Utrecht

Carrière: Advocaat bij AKD, zelfstandig Legal counsel bij o.m. ABN AMRO, Rabobank en Damen Shipyards Group, mediator en trainer voor het Centrum voor Conflicthantering

Stap 1: Zitten jullie samen op één lijn?

Zo ja, dan hebben jullie beiden waarschijnlijk een vergelijkbaar arbeidsethos. Hoe dan ook is het goed om voor je begint aan een samenwerking vast te leggen wat je aan inzet verwacht van de ander. "Het hoeft niet fifty-fifty te zijn, maar je moet de balans vinden", aldus zakelijk mediator Linda Couwenberg (Mediation Kamer Amsterdam).

“Elkaar leren kennen, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied, is het allerbelangrijkst.”

"Leg zaken vast in een schriftelijk contract, maar maak ook een 'psychologisch contract'. Wat zijn je drijfveren en motieven en wat zijn de doelen die je hebt? Verschillen mogen er zijn, maar weet dát ze er zijn en vind een manier om ermee om te gaan. Laat ze niet later als vervelende verrassing naar boven komen. Hou ruimte en flexibiliteit voor als dingen anders lopen dan verwacht."

Stap 2: Kun je lachen om de grappen van je zakenpartner?

Plezier kunnen hebben met elkaar is belangrijk. Het kan het vertrouwen geven dat, ook als zaken slecht gaan, je er samen wel doorheen komt. Als bepaalde karaktertrekken van je zakenpartner je irriteren: hou het niet voor je en leg conflicten snel bij. 'Blijf communiceren', benadrukt Couwenberg. "Het gaat meestal mis als ergernissen zich opstapelen. Soms praten zakenpartners bij mij aan tafel voor het eerst sinds lange tijd weer met elkaar. Dan is het een hele klus om de communicatie weer op gang te brengen."

Stap 3: Vertrouw je je zakenpartner op financieel gebied?

Dit gebeurt vaak letterlijk, want meestal investeer je samen in een onderneming. Vertrouwen op financieel gebied is dus essentieel. Net als afspraken over de inzet van investeringen en de verdeling van de winst.

“Wat je ook wilt doen om elkaar beter te leren kennen: het belangrijkste is dat álle partners dat op die manier willen.”

Linda Couwenberg: "Wantrouwen ontstaat vaak als mensen niet transparant opereren. Sowieso is het goed als alle partners op de hoogte zijn van hoe het er financieel voorstaat. Ik zie nog vaak dat de één beter is onderlegd dan de ander op dat gebied, zodat de eerste eigenlijk niet weet waar hij zijn handtekening onder zet."

Stap 4: Zou je met je zakenpartner een vijfdaagse bergwandeling maken?

Tijdens een flinke klimtocht leer je elkaar eigenlijk pas echt goed kennen. Wie houdt zich netjes aan de planning? Wie maakt een omweg om dat ene mooie kerkje te zien en wie wil er standaard twee uur uitrusten na de lunch? Ook geeft zo’n trip de kans om écht tot gesprek te komen. Linda Couwenberg: "Wat je ook wilt doen om elkaar beter te leren kennen: het belangrijkste is dat álle partners dat op die manier willen. Maar leer elkaar kennen, dat is het belangrijkste."

Stap 5: Is je zakenpartner bereid tot onderhandelen en afspraken maken?

Net als in een huwelijk is het verstandig om, ook al zit je op een roze wolk, zaken vast te leggen voor als het ooit misgaat. Couwenberg: "Neem daarbij de tijd om te reflecteren: wat vind je belangrijk, wat is je doel? En hoe wil je uit elkaar gaan als zaken anders lopen dan je in gedachten had? Stel de ander lastige vragen. Want net als in een huwelijk gaan de wittebroodsweken voorbij, en kunnen dingen die je eerst aantrekkelijk en leuk vond, omslaan in irritatie. Maar hoe dan ook: blijven praten doet een hoop goed. Samen met “weet waar je aan begint” is dat mijn belangrijkste advies."

Ben je klaar voor groei?

Zoals iedere ondernemer denk ook jij waarschijnlijk na over je volgende stap. Bijna iedere ondernemer wil groeien. Blijven vernieuwen. Maar wat betekent groei voor jouw onderneming? En heb je het in je om j bedrijf naar een hoger level te tillen? Doe de test en ga aan de slag met de groeitips van andere ondernemers.

phone

Hulp nodig?