Ondernemen = Vernieuwen: zo organiseer je het

Ondernemen = Vernieuwen: zo organiseer je het

Gewoon beginnen met innovatief ondernemen. Dat klinkt heel simpel, maar hoe dan? Hier lees je hoe je in 5 stappen jouw bedrijf zo organiseert dat je écht kunt vernieuwen.

Product proces business

Stap 1. Kies het soort innovatie

Oké, je wilt innoveren. Maar op welk gebied? De ene soort innovatie is de andere niet. Het is heel belangrijk dat je focus houdt op je doel door heel bewust te kiezen voor een bepaald soort vernieuwing. Vraag jezelf dus allereerst af of je wilt werken aan een product, proces of businessmodel.

Selectie team

Stap 2. Stel je team samen

Terwijl je nadenkt over wat je wilt gaan doen, komt ook direct de vraag naar boven met wie je dat gaat doen. Er zijn verschillende manieren waarop je een innovatieteam kunt samenstellen. Misschien ben je in je eentje het complete team of samen met een medewerker. Maar het kan ook een groter team zijn. Bijvoorbeeld multidisciplinair of juist met mensen van dezelfde afdeling. Aan jou de keuze.

Stel jezelf de volgende vragen bij het samenstellen van het ideale team:

Welke rollen zijn er te verdelen in het team?Wie past in welke rol?Zijn de competenties van de verschillende teamleden aanvullend aan elkaar?Kunnen ze goed samenwerken?Hoe evalueert het team en vindt er verslaglegging plaats?
Juich mislukkingen toe

Stap 3. Juich mislukkingen toe

Je kent ongetwijfeld de beroemde quote die wordt toegeschreven aan Thomas Edison: "Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken." Duidelijker wordt het niet. Je móét eenvoudigweg mislukkingen hebben om de juiste manier te vinden die werkt. Dus juich ze toe. Omarm ze. Want deze mislukkingen helpen je op weg.

Tip:
Houd in een periodiek verslag bij wat er misgaat en leer hiervan. Of ga eens met anderen bij elkaar zitten om te vertellen over je recente mislukkingen.

“Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken.”
Plan testfasen in

Stap 4. Plan testfasen in

Je wilt vroegtijdig eventuele fouten opsporen. Je wilt zien wat er uiteindelijk opgeleverd wordt. En je wilt zien hoe je nieuwe product, proces of businessmodel in de praktijk wordt gebruikt. Daarom is het zo belangrijk om testfasen in te plannen. Laat de daadwerkelijke gebruikers testen hoe alles werkt. Zo kom je verder!

Innovatieve software kun je testen via het TMap-faseringsmodelVerbeteringen aan je website of app kun je uitproberen via een A/B-testEen nieuwe dienst kun je testen op echte klanten via een pilotproject
Optimaliseer

Stap 5. Optimaliseer

Innoveren is ook optimaliseren. Leren van je fouten en gewoon weer opnieuw beginnen. Dat kan stap 3 zijn, maar in sommige gevallen ook stap 1. Je werk is nooit af als je wilt vernieuwen.