Kennismakers over het starten van je eigen bedrijf

Een eigen bedrijf starten is leuk en spannend tegelijk. Er komt veel op je af. Heb je alles wel goed geregeld, hoe kom je aan startkapitaal en waar vind je nou die eerste klanten? Claire en Kokulan gingen je voor. Claire heeft een bedrijf dat gespecialiseerd is in menstruatieondergoed en Kokulan is franchisenemer en runt een horecabedrijf. In deze aflevering van Kennismakers praten zij over het starten van een bedrijf.

Voor jezelf beginnen? Start met een ondernemingsplan

Als je een eigen bedrijf begint, wil je natuurlijk zo sterk mogelijk van start gaan. Het schrijven en opstellen van een ondernemingsplan kan je hierbij helpen. Door alle onderdelen van je bedrijf kritisch onder de loep te nemen en uit te werken, zie je geen zaken over het hoofd en kan je voordat je begint aan je start eventueel het businessmodel nog aanpassen. Het schrijven van een ondernemingsplan kan best een drempel zijn. Daarom hebben we voor diverse branches een voorbeeldondernemingsplan en een leeg template klaarstaan dat je zelf kan invullen.

KVK inschrijving geregeld? Open een zakelijke rekening

Ben je net gestart? Dan is het handig om direct een zakelijke rekening te openen. Zo houd je jouw zakelijke administratie eenvoudig gescheiden van je privé-administratie. Wel zo overzichtelijk. Bovendien heb je direct een beter overzicht van de financiën van je bedrijf. Sta je korter dan 12 maanden ingeschreven bij de KVK? Als starter krijg je dan je zakelijke betaalrekening de eerste 6 maanden gratis bij Rabobank.

Eigen bedrijf starten: wat zijn de kosten?

Bij het uitwerken van je business model denk je natuurlijk het liefst aan de opbrengsten. Maar je krijgt ook te maken met kosten. Niet alleen eenmalige kosten zoals de inschrijving bij de KVK maar ook terugkerende kosten zoals je verzekeringen eventueel een boekhouder. En hoe is je pensioen eigenlijk geregeld? Benieuwd met welke kosten je allemaal rekening moet houden?

Rabobank

Kennismakers

In Kennismakers helpen ondernemers elkaar om zaken anders aan te pakken. Ze delen tips, ervaringen en praten over uitdagingen. Waarin lijken ze op elkaar? En wat doen ze anders? De kennis van de één, helpt de ander verder.

Wist je dat...

In totaal zijn er in Nederland 2,2 miljoen bedrijven. Het aantal bedrijven is in de afgelopen 10 jaar gestegen, vooral het aantal eenmanszaken. In het derde kwartaal van 2023 was 69% van alle bedrijven in Nederland een eenmanszaak. In 2007 was dat nog 53%. Bron: CBS

Eigen bedrijf: waar vind je klanten?

Een van de grootste drempels voor startende ondernemers is het vinden van klanten. Je hebt in je ondernemings- of marketingplan misschien al wel omschreven wat je primaire doelgroep is en op welke branches jij je gaat richt. Nu moet je ze alleen nog zien te vinden. Zet je netwerk in, maak slim gebruik van marketing en praat met andere ondernemers. Weten wat je nog meer kunt doen om potentiële klanten te vinden?

Je bedrijf financieren

Sommige ondernemers hebben geen startkapitaal nodig of zetten spaargeld in om van start te gaan. Moet jij grotere investeringen doen om je businessplan werkelijkheid te laten worden? Bijvoorbeeld voor een inventaris, voorraad of machines? Dan ben je misschien opzoek naar financieringsmogelijkheden. Ontdek wat de mogelijkheden zijn voor starters.

Claire

Claire is eigenaar van Moodies Undies, een bedrijf gespecialiseerd in menstruatieondergoed. Claire had voor de start van haar bedrijf al enige ervaring als ZZP'er en vindt ondernemen één van de leukste dingen die er zijn. Ze werkt hard aan de structuur van haar bedrijf zodat ze nog meer tijd heeft om aan haar bedrijf te werken in plaats van in haar bedrijf.

“Wacht niet af, luister naar je intuïtie en start je bedrijf”

Kokulan

Kokulan is franchisenemer en runt het Chocolate Company Cafe in Groningen, een chocoladeparadijs waar je ook terecht kan voor drankjes of lunch. Kokulan startte zijn bedrijf zonder ervaring in de horeca of startkapitaal. Door het gewoon te doen geeft Kokulan aan dat het in de praktijk meestal meevalt en dat er misschien wel meer mogelijk is dan je bij voorbaat denkt.

“Leer ook van andere ondernemers, kijk hoe zij dingen aanpakken”

phone

Hulp nodig?