Samenwerken

Hoe je in een joint venture samenwerkt met een ander bedrijf

Samenwerken met een ander bedrijf kan op verschillende manieren. Eén daarvan is de joint venture. Met een joint venture behoud je als ondernemer je zelfstandigheid, maar werk je op één of meerdere fronten nauw samen. Dit is wat je over de joint venture moet weten.

Illustratie weegschaal

Wat is een joint venture?

Laten we eerst maar eens inzoomen op wat een joint venture vooral niet is. Het is geen rechtsvorm, zoals een bv of nv. Het is ook geen fusie, de partijen blijven naast hun partnership gewoon zelfstandig bestaan.

Zie de joint venture als een gezamenlijke dochteronderneming van twee verschillende bedrijven met één gemeenschappelijk doel.

    De partijen werken hierin bijvoorbeeld samen aan een groot bouwproject, zoals een nieuwe haven, spoorlijn of snelweg. De samenwerking stopt dan zodra het project is afgerond. Voorbeelden van strategische joint ventures zijn er ook. Zo werkten Philips en Douwe Egberts jarenlang nauw samen aan een product dat de thuiskoffiemarkt op z'n kop zette: de Senseo. Verder zijn er nog joint-ventures waarbij je in zee gaat met een buitenlandse partij. Vaak is het dan jouw product in combinatie met hun distributiekanaal. Het kan ook zijn dat dit je enige optie is, als een land directe import niet toestaat.

Voordelen van een joint venture

Samen sta je sterker. De joint venture biedt een aantal belangrijke voordelen.

    Meer ontwikkelkracht door het delen van kennis, middelen en technologie Inkoopkorting komt binnen bereik, je bent nu eenmaal groter Met een buitenlandse partner sta je sterker in een lokale markt

Natuurlijk kleven er ook risico's aan deze vorm van samenwerken. Naast de joint venture draaien jullie eigen bedrijven gewoon door en dat leidt mogelijk tot tegengestelde belangen. Daarnaast kan er gedoe ontstaan over zeggenschap. Reden genoeg om de samenwerking goed voor te bereiden.

Grafiek

Joint venture, de verschillende vormen

Een joint venture is in feite een afspraak tussen twee bedrijven. Hoe je die afspraak inricht en welke voorwaarden daarbij gelden, kun je grotendeels zelf invullen. Daar zijn weinig wetten en regels voor opgesteld.

In de meeste gevallen wordt een zogeheten Joint Venture Agreement (JVA) vastgelegd. Daarin staan afspraken over zaken als:

    Doel van de samenwerking Investering die gedaan moet worden Targets Inzet eigen middelen Verdeling van taken Winstdeling Manier waarop besluiten worden genomen Geschillenregeling, kies je bijvoorbeeld voor het rechtssysteem in Nederland of dat in de lokale markt? Concurrentiebeding, voor als de samenwerking wordt stopgezet

De meeste joint ventures richten uiteindelijk een besloten vennootschap (bv) op. De gemaakte afspraken op papier worden in dat geval vaak als een aandeelhoudersovereenkomst opgesteld. Een bv heeft als voordeel dat je andere bedrijf bij een mogelijk faillissement van de joint venture in principe buiten schot blijft.

Kiezen jullie ervoor om geen dochteronderneming op te richten? Dan spreken we over een virtuele joint venture.

Joint venture termen

Vaak worden joint ventures geleid door een bestuur. Met deze handvatten houden de moederbedrijven grip op hun dochteronderneming:

    Reserved matters: onderwerpen waarover het bestuur niet zelfstandig mag beslissen Blocking vote: onderwerpen waarbij partners hun vetorecht mogen inzetten

Bereid je goed voor op je joint venture

Een joint venture oprichten is een grote stap. Het is dan ook verstandig om je toekomstige partner eerst beter te leren kennen en aan een relatie te werken. Dat is de basis voor een goede samenwerking.

Mik je op het buitenland en heb je een product dat daar zonder grote aanpassingen verkocht kan worden? Dan kun je in eerste instantie ook met een lokale agent of distribiteur aan de slag. Zo begin je klein en houd je het simpel. Je kunt daarna altijd nog met een andere partij in zee en samen een joint venture oprichten.

Twee ondernemers Rabobank

Flink doorgroeien maar wel duurzaam

Je bedrijf laten groeien maar wel met een positieve impact op mens en planeet? Best een uitdaging. Rogiér en Ratna bewijzen dat het kan. Rogiér met zijn bedrijf dat frisdrank van het vruchtvlees uit de cacaovrucht maakt en Ratna met haar sociale en duurzame modelabel. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.

Bekijk de aflevering