Interieurontwerper werkt vanuit huis met papieren, een laptop en haar telefoon

Mag je zomaar een bedrijf aan huis beginnen?

Je eigen bedrijf. Heerlijk, die vrijheid! Wil je vanuit huis ondernemen? Grote voordeel is dat je geen geld hoeft uit te geven aan een bedrijfsruimte. En een werkkamer is snel ingericht. Maar mag je zomaar een bedrijf aan huis beginnen en zijn je kosten dan fiscaal aftrekbaar?

Thuis starten met een eenmanszaak

De meeste ondernemers die een bedrijf vanuit huis beginnen, starten een eenmanszaak. De stap is ook niet zo groot. Je hebt een goed idee, schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en gaat aan de slag vanuit je werkkamer, zolder of vanaf de keukentafel.

Voordelen van thuiswerken

Je bent niet de enige die een eigen bedrijf begint vanuit huis. Veel starters doen dit.
Thuiswerken heeft namelijk aardig wat voordelen:

    Je hoeft niet iedere dag op en neer te reizen naar je bedrijf Je kunt je eigen werktijden bepalen Je bespaart geld op het huren of kopen van een bedrijfspand' Je kunt tussendoor snel even een wasje draaien of de hond uitlaten Het kan voor een betere werk-privébalans zorgen

Sinds de coronacrisis is iedereen gewend om thuis te werken en online te vergaderen. Je hebt daardoor vaak helemaal geen bedrijfspand nodig en kunt je zaken prima vanuit huis regelen.

Is thuiswerken productiever?

De studie ‘We Werken Thuis’ onderzocht van april tot december 2020 de effectiviteit van thuiswerken bij 40.000 werknemers in Nederland. Meer dan de helft (55%) van de werknemers zegt thuis meer voor elkaar te krijgen dan op kantoor. Ze beoordelen hun eigen productiviteit met een mooie 7,7, terwijl medewerkers die op kantoor werken hun productiviteit een 6,7 geven. Daarnaast zegt 70% van de respondenten zich thuis beter te kunnen concentreren.

Welke regels gelden voor een bedrijf aan huis?

Als je vanuit huis voor jezelf gaat werken, geldt een aantal regels van de overheid. We zetten ze voor je op een rij.

Fiscale regels bij een bedrijf aan huis

Als je een bedrijfsruimte huurt of koopt, kun je die kosten opvoeren als bedrijfskosten. Die zijn aftrekbaar voor de belasting. Als je vanuit huis werkt, kan dit alleen als je voldoet aan de criteria voor een zelfstandige werkruimte.

Criteria zelfstandige werkruimte

Of de werkruimte 'zelfstandig' is, hangt af van drie voorwaarden:

  1. De werkruimte heeft een eigen ingang of opgang.
  2. De werkruimte heeft sanitaire voorzieningen.
  3. Je kan de werkruimte verhuren aan andere partijen.

Daar komt bij dat je het grootste deel van je inkomen ook daadwerkelijk in dit kantoor moet verdienen. Met de tool van de Belastingdienst check je snel of de kosten voor de werkruimte in je woning fiscaal aftrekbaar zijn.

Inrichting thuiswerkplek

De kosten voor de inrichting van de werkruimte zijn in de meeste gevallen niet aftrekbaar. De inventaris (bureau, stoel, lamp), het schilderwerk en energiekosten komen dus allemaal voor eigen rekening.

De apparaten die je gebruikt voor je werk vallen wél onder bedrijfskosten. Een laptop, koptelefoon, printer, telefoon of vakliteratuur zijn dus fiscaal aftrekbaar.

Sluit de juiste verzekeringen af

Waarschijnlijk heb je privé al de nodige verzekeringen, zoals een aansprakelijkheid- en inboedelverzekering. Weet dat je voor al je zakelijke activiteiten een speciale bedrijfsverzekering nodig hebt? Dus ook als je een bedrijf aan huis hebt. De bedrijfsmiddelen die je thuis gebruikt, zijn namelijk niet automatisch meeverzekerd. Bekijk welke bedrijfsverzekeringen jij nodig hebt voor je bedrijf.

De do's en dont's van een bedrijf aan huis beginnen

Wat mag er niet?

    Een bedrijf aan huis starten buiten de vrije sector. Overlast veroorzaken (herrie, opzichtige reclameborden, knipperende neonverlichting). Meer dan een derde van je woning als bedrijfsruimte gebruiken. De gemaakte kosten voor je werkplek opvoeren als bedrijfskosten. Van jouw huis een kantoorpand maken en vervolgens bij je partner gaan wonen.

Wat mag er wél?

    Een bedrijf aan huis starten in de vrije sector. Een bedrijf aan huis starten buiten de vrije sector als je een vergunning hebt. Een klein naambordje naast de deur. Maximaal een derde van je woning als bedrijfsruimte gebruiken.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijk advies

Of je nou een starter bent of een nieuw plan hebt voor je bestaande bedrijf, we helpen je graag op weg. Spar vrijblijvend met een adviseur over je plannen of open meteen een zakelijke rekening.

Veelgestelde vragen