Je gaat een nieuwe internationale markt betreden. Misschien heeft het voordelen om je product of dienst niet alleen te verkopen in het buitenland, maar om er ook lokaal te gaan produceren. Hier moet je aan denken als je een buitenlandse vestiging van je bedrijf wilt openen.

  Kies je vestigingsvorm

  Als je je gaat vestigen in een ander land zit je dichtbij de afzetmarkt. Zo kun je snel inspelen op lokale behoeftes. Neem een aantal zaken in overweging bij het kiezen van de beste vestigingsvorm voor je bedrijf.

  Samenwerken met lokale partij

  Zo heb je kennis over de lokale markt en je maakt gebruik van een lokaal netwerk (joint venture). Daarnaast is het een relatief goedkope vorm, alleen je bent niet volledig zelfstandig.

  Lokale productiefaciliteit opzetten

  Je hebt te maken met lagere productiekosten. Ook zijn de grondstoffen en materialen lokaal verkrijgbaar. Het betreft een flinke investering, maar het is logistiek voordeliger.

  Lokaal kantoor openen met Nederlandse verkopers

  Dit betekent dat je meer controle hebt over de afzetmarkt. En er is veel kennis over het bedrijf, alleen de lokale kennis is beperkt.

  Lokaal kantoor openen met lokale verkopers

  Hierdoor heb je écht specifieke lokale kennis in huis, met een lokaal netwerk. Je controle over de afzetmarkt is beperkter.

  Wet- en regelgeving

  Als je een vestiging wilt starten in het buitenland krijg je met allerlei lokale wetten en regels te maken. Hoe registreer je een onderneming? Welke vergunningen heb je nodig? En hoe werkt het precies als je personeel in dienst wilt nemen? Wij brengen je graag in contact met lokale experts op het gebied van buitenlandse wet- en regelgeving.

  Meer lezen over regelgeving bij het starten van een bedrijf in het buitenland Belasting bij internationaal ondernemen: begrippen en regels

  Risico's managen

  Open je een buitenlandse vestiging, dan komen daar risico's bij kijken. Samen met je accountmanager breng je deze in kaart en bepaal je de meest geschikte manier om je bedrijfsrisico's in het buitenland af te dekken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende risico's:

  Politiek risico

  In het buitenland kan zich een gebeurtenis voordoen die overmacht vormt, zoals oorlog, een handelsboycot of overheidsmaatregel.

  Valutarisico

  Het verloop van valutaschommelingen ligt nooit vast. Je onderneming is afhankelijk van deze schommelingen, die positief of negatief voor je kunnen uitvallen.

  Renterisico

  Fluctuerende rentestanden kunnen een negatieve invloed hebben op je bedrijfsresultaat.

  Transferrisico

  Je bedrijf verliest inkomsten doordat er geen omwisseling van valuta’s kan plaatsvinden, als gevolg van politieke gebeurtenissen of omstandigheden.

  Economisch risico

  Het kan gebeuren dat je concurrentiepositie negatief wordt beïnvloed of dat je toekomstige kasstromen wijzigen als gevolg van prijs- en/of koersveranderingen.

  Er bestaan verschillende oplossingen om je valutarisico’s te beperken.

  Lees hoe je grip houdt op je vreemde valuta

  Financieren

  Voorraden voor je vestiging in de Verenigde Staten, een bedrijfspand voor je Duitse kantoor, de overname van je distributeur in Australië: voor een passende financiering kun je bij ons terecht. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Niet alleen binnen Europa, maar wereldwijd. 

  Lees meer over internationaal financieren

  Zelf regelen & Contact