Wateroverlast juli 2021
De overstromingen en wateroverlast hebben voor veel schade en leed gezorgd in delen van ons land. Ben je ondernemer en heb je schade? Op deze pagina vind je relevante informatie.
Schade aan je bedrijf
- Neem altijd eerst contact op met je verzekeringsadviseur of met de specialisten van Rabobank: Landelijke nummer (088) 722 66 66
- Als je verzekerd bent bij Interpolis, neem dan contact op met de schadeafdeling van Interpolis via +31 13 508 12 34.
Als je bij een andere verzekeraar verzekerd bent, dan kun je met de schadeafdeling van Rabobank contact opnemen via +31 88 722 67 28 of fsc.schade@rabobank.nl. - Leg de schade in of rondom je bedrijfspand of aan bijvoorbeeld een zakelijk voertuig vast door foto’s of video’s te maken. Zorg dat de schade goed zichtbaar is. Verzamel ook alvast facturen van belangrijke of grote zakelijke aankopen die door de overstromingen beschadigd zijn.
- Als je verzekerd bent, dan stelt een expert met jou de schade vast. Pas op voor zogenaamde experts of bemiddelaars om wie je niet zelf hebt gevraagd. Zet niet zomaar een handtekening en vraag voor welk bedrijf ze werkzaam zijn.
- Bekijk verder op welke tegemoetkomingen je eventueel aanspraak kunt maken. We hebben onder 'Tegemoetkomingen voor ondernemers' er een aantal voor je opgesomd.
Tegemoetkomingen voor ondernemers
Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen (Wts)
Op 16 juli 2021 is door de regering bepaald dat de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen (Wts) geldt voor waterschade naar aanleiding van de overstromingen. Heeft je bedrijf onverzekerbare, onvermijdbare en niet verhaalbare schade in het schadegebied? Dan kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming bij:
Je betaalt als ondernemer maximaal € 6.014 aan eigen risico. Schade boven € 17.183 wordt volledig vergoed. Voor schade onder dit bedrag geldt een tegemoetkoming van 65%.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een meldpunt geopend waar je de schade kunt melden via het meldformulier. RVO voert de Wts uit en laat taxaties uitvoeren, verwerkt de schadeformulieren en betaalt aanvragen uit.
Steunmaatregelen bij omzetverlies
Je kunt een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De reden voor de aanvraag (coronacrisis of waterschade door de overstromingen) maakt geen verschil, dezelfde voorwaarden zijn van toepassing.
Is je omzetverlies meer dan 30%? Dan kun je in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q3. De datum voor het aanvragen van deze steunmaatregel is nog niet bekend. Meld je aan bij de RVO als je een bericht wilt ontvangen wanneer de aanvraagdatum bekend is.
Blijf op de hoogte
Het Verbond van Verzekeraars is in gesprek met verzekeraars en houdt in de gaten hoeveel schademeldingen er binnenkomen. Ze vermelden het laatste nieuws, informatie en tips op hun website.
Ben je actief in de agrarische sector in Limburg? Bekijk dan de website van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Als lid kun je ook direct contact opnemen met de vereniging.
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer