Ondernemers zijn bezig hun financiën in kaart te brengen

Financiële problemen bij je bedrijf aanpakken: hier kun je mee aan de slag

Het kan elke ondernemer overkomen: financiële problemen door tegenslagen. Of dat nu komt door dalende omzet of door klanten die rekeningen later betalen. Als dit je overkomt, is het belangrijk direct actie te ondernemen. En dat begint met grip krijgen op je financiën. We hebben een aantal tips waar je nu al mee aan de slag kunt om dat voor elkaar te krijgen.

Krijg grip op je financiën met een liquiditeitsprognose

Inzicht en overzicht zijn belangrijk om grip te houden op je financiële situatie. Je wilt namelijk weten waar het geld vandaan komt en naartoe gaat, zowel op de lange als korte termijn. Een goed begin is het inzichtelijk krijgen van de belangrijkste kengetallen van je bedrijf en het opstellen van een liquiditeitsprognose.

Een liquiditeitsprognose biedt inzicht in de tekorten die de komende maanden kunnen ontstaan. Zo kun je hier tijdig op inspelen. Via de onderstaande link lees je hoe je in vijf stappen een liquiditeitsprognose opstelt.

Geldfit zakelijk logo

Geldfit Zakelijk biedt hulp bij je financiële situatie

Geldfit Zakelijk kan je helpen bij het fit krijgen en houden van de financiën van je bedrijf. Op de website van geldfit.nl kun je een test doen. Op basis van de uitkomst krijg je passende tips en kun je in contact komen met partijen die jouw onderneming verder kunnen helpen. Geldfit is een unieke samenwerking tussen verschillende soorten landelijke én plaatselijke organisaties, mede mogelijk gemaakt door Rabobank en de Rabo Foundation.

Financiële problemen oplossen door liquiditeit van je bedrijf te verbeteren

Zodra je grip hebt op je financiën kun je zelf de touwtjes weer in handen nemen. Dankzij het inzicht weet je namelijk waar je in je bedrijf op kunt sturen om je liquiditeit te verbeteren. Het kan zijn dat bedrijfsuitgaven te hoog zijn, dat debiteuren lang wachten met het betalen van rekeningen of dat je werkt met een te grote voorraad. Wij hebben een aantal tips voor je hoe je dat aan kunt pakken om je cashflow weer op orde te krijgen.

Meer financiële ruimte nodig voor je bedrijf?

Het is mogelijk dat de bovenstaande veranderingen aan je bedrijfsvoering niet voldoende financiële ruimte opleveren. Om de financiële gevolgen te beperken, biedt de overheid de mogelijkheid om de financiële druk voor ondernemers te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan uitstel van betaling bij de Belastingdienst. Soms kan de gemeente helpen met een lening of inkomenssteun middels Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Zo speel je tijdelijk extra ruimte vrij om aan andere betaalverplichtingen te kunnen voldoen.

Extra aandacht van Bijzonder Beheer

Als je te maken hebt met financiële problemen, dan is het mogelijk dat je bedrijf intensieve begeleiding krijgt van Bijzonder Beheer. Je kunt dan rekenen op ondersteuning van een specialist van Bijzonder Beheer om samen je bedrijf weer financieel gezond te maken.

download e-book

Ook handig: gratis gids met praktische tips

Het e-book ‘Grip op je bedrijf’ helpt je grip te krijgen op de financiën van je onderneming. Zo lees je onder meer:

    hoe je je werkkapitaal verbetert hoe je voor extra financiële ruimte zorgt hoe andere ondernemers omgaan met tegenslagen
phone

Hulp nodig?