Er zijn verschillende redenen waarom je als ‘deskundig’ kan worden aangemerkt zoals:
Opt-up (paragraaf 3.1.12 a uit het herstelkader)
Volgens het herstelkader ben je ‘deskundig’ als je een zogenaamde ‘opt-up’ hebt gekregen zoals bedoeld in artikel 4:18c van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en daarmee geclassificeerd bent als ‘professioneel belegger’.
Vastgoed en effecten (paragraaf 3.1.12 b uit het herstelkader)
Volgens het herstelkader ben je ‘deskundig’ als op het moment van afsluiten van de rentederivaten minimaal € 10 miljoen van het vermogen bestond uit vastgoed (bestaand en/of in ontwikkeling), financiële activa gerelateerd aan vastgoed en/of uit effecten.
Treasury-statuut/beleid (paragraaf 3.1.12 c uit het herstelkader)
Volgens het herstelkader ben je ‘deskundig’ als je op het moment van afsluiten van de rentederivaten een treasury-statuut en/of een schriftelijk treasury-beleid had waarin expliciet vermeld staat hoe je omgaat met het gebruik van rentederivaten.
Treasury-ervaring (paragraaf 3.1.12.d(i), e en f uit het herstelkader)
Volgens het herstelkader ben je ‘deskundig’ als je op het moment van afsluiten van de rentederivaten minstens vijf jaar specialistische treasury-ervaring hebt opgedaan bij een bank, treasury-adviesorganisatie, vermogensbeheerder en/of treasury-afdeling van een grootzakelijke onderneming.
Onafhankelijk adviseur (paragraaf 3.1.12d(ii) uit het herstelkader)
Volgens het herstelkader ben je ‘deskundig’ als je op het moment van afsluiten van de rentederivaten werd bijgestaan door een van de bank onafhankelijk adviseur met minstens vijf jaar specialistische treasury-ervaring. Deze ervaring moet zijn opgedaan bij een bank, treasury-adviesorganisatie, vermogensbeheerder en/of treasury-afdeling van een grootzakelijke onderneming.