Alternatieven voor zakelijk sparen - zakelijke sparen en beleggen

Alternatieven voor zakelijk sparen

Sparen is voor ondernemers een goede manier om een buffer op te bouwen voor onzekere tijden. Maar met de huidige spaarrente groeit je spaargeld bijna niet. In sommige gevallen geldt er zelfs een negatieve spaarrente. Wil je met een deel van je spaargeld meer kans maken op rendement? Dat kan op verschillende manieren. Bekijk welk alternatief voor sparen het beste past bij jouw situatie.

Alternatieven voor sparen

Vervroegd aflossen zakelijke lening

Meestal is de rente op een zakelijke lening hoger dan de spaarrente. Daarom kan het rendabel zijn om bijvoorbeeld je bedrijfslening of zakelijke hypotheek (voor een deel) vervroegd af te lossen. Hierdoor verlaag je ook je maandlasten.

Lees hoe vervroegd aflossen werkt

Investeren in de groei van je bedrijf

Is je financiële buffer op orde? Denk dan na over de volgende stap en investeer in de groei van je bedrijf. Investeren in groei kan je omzet verhogen én zorgen voor meer bestaansrecht, rust en financiële mogelijkheden.

Ontdek waarom groei belangrijk is

Zakelijk beleggen voor later

Steeds meer ondernemers kiezen voor beleggen om vermogen op te bouwen voor later. Bijvoorbeeld voor een bedrijfsinvestering of om eerder te stoppen met werken. Goed om te weten: beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Meer over beginnen met beleggen

Je pensioen aanvullen

Wil je als ondernemer zeker zijn van voldoende inkomen voor later? Er zijn er verschillende mogelijkheden voor ondernemers om pensioen op te bouwen, soms zelfs met belastingvoordeel. Je kunt hiervoor een deel van je spaargeld gebruiken.

Bekijk 5 pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Je bedrijf verduurzamen

Je kunt ook investeren in het verduurzamen van je bedrijf. Denk aan het verminderen van het energieverbruik in je bedrijfspand of het milieuvriendelijker maken van processen. Zo wordt je rendement hoger dan je spaarrente. Soms kom je ook in aanmerking voor subsidieregelingen.

Meer over het verduurzamen van je bedrijf

Je bedrijf innoveren

Innovatie kan je veel opleveren. Sterker nog: om winstgevend te worden of blijven, is het juist slim om te vernieuwen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te investeren in het soepeler, efficiënter en beter maken van je bedrijf.

Lees meer over innoveren
Illustratie koptelefoon

Luister podcast Doorpakkers

In de podcast Doorpakkers gaat verslaggever Connor Clerx van BNR Nieuwsradio langs bij 7 vernieuwende ondernemers die het nét even anders doen. Zo gaat hij o.a. naar Boerschappen in Breda en Opnieuw in Buitenpost.

Illustratie beschermd

Blijf veilig bankieren

Een gevolg van de lage (spaar)rente is dat sommige mensen geld van de bank halen om dit thuis te bewaren of grote bedragen op de betaalrekening laten staan. Dit brengt risico’s met zich mee. Zo kan het geld verloren gaan door inbraak, brand of fraude. Let dus goed op dat je veilig blijft bankieren.