Update

Stikstofregels ook van invloed op installatiesector

28 mei 2020 10:32

Stikstofregels ook van invloed op installatiesector
“Installatiebedrijven worden steeds meer onderdeel van de bouwsector.’”

Verduurzaming is kans voor installatiebedrijven

Installatiebedrijven worden steeds meer onderdeel van de bouwsector. Dit komt omdat veel installaties essentieel zijn voor nieuwbouw. De sector heeft nog wel een groot tekort aan personeel en materialen waardoor ze minder hard kunnen groeien dan gehoopt. Ook de aansluiting bij de bouw loopt hierdoor vertraging op. Maar er liggen zeker kansen om het werkveld te vergroten.

Zo kunnen installatiebedrijven bijvoorbeeld, naast het leveren van installaties, ook de ervaring rondom een installatie verkopen. Naast het leveren van een lamp kunnen ze ook het lichtplan maken en advies geven over sferen die je in huis kan creëren. Ook is er steeds meer vraag naar duurzame bouw en installaties. Een nieuwe markt voor installatiebedrijven om te veroveren.

Kleine en grote installatiebedrijven zien vergelijkbare uitdagingen

Er zijn drie soorten installatiebedrijven: kleine, middelgrote en grote. Ze verschillen op een aantal vlakken, maar wat opvalt is dat ze allemaal een tekort hebben aan goed personeel. Vooral voor de kleine bedrijven is dit gevaarlijk omdat ze hierdoor minder opdrachten kunnen aannemen.

De grootste verschillen:

Kleine installatiebedrijven

● Richten zich op de particuliere markt;

● Hebben nauwelijks financieringsbehoefte;

● Hebben vooral last van concurrenten die ongeveer even groot zijn als zijzelf.

Middelgrote installatiebedrijven

● Richten zich voornamelijk op de bouw;

● Hebben deels behoefte aan financiering;

● Hebben vooral last van concurrentie door installateurs of bouwbedrijven die ook installaties doen.

Grote installatiebedrijven

● Richten zich voornamelijk op industrie en infrastructuur;

● Hebben veel behoefte aan financiering.

Duurzaamheid en vernieuwing van installatiebedrijven

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de hele installatiesector. Het zijn namelijk vaak installaties die veel energie verbruiken. Hier liggen daarom ook kansen. Door hier energie in te steken ontstaat een positief beeld van installatiebedrijven. Bezig zijn met verduurzaming wordt namelijk erg gewaardeerd in de maatschappij. Ook helpt het bouwbedrijven ervoor te zorgen dat kantoren aan energielabel C voldoen. Iets dat wettelijk is bepaald.

Duurzame installaties zoals warmtepompen en zonnepanelen zijn steeds populairder. De consument vraagt erom en installatiebedrijven bieden ze vaker aan. Dit zorgt ervoor dat ze meer gemaakt worden en dat de kwaliteit van dit soort producten omhoog gaat. Een win-win situatie voor de duurzaamheidsbeweging.

Nieuwe wetten voor installatiebedrijven

Op 1 juli 2018 veranderde de Gaswet: nieuwe gebouwen worden nu zonder gasaansluiting opgeleverd en bestaande bouw moet in 2050 gasvrij zijn. Dit biedt kansen voor installatiebedrijven om nieuwe vormen van verwarming te installeren.

We verwachten dat de duurzaamheidseisen steeds verder zullen gaan. Zo zien we bijvoorbeeld dat bedrijven duurzaamheid ook in hun bedrijfsbeleid meenemen (de Rabobank doet dit bijvoorbeeld zelf ook). Dit betekent dat veel oude panden zullen moeten worden aangepast. En dat betekent veel werk aan de winkel voor de installatiesector!

De Rabobank kan je helpen

De Rabobank werkt samen met GreenHome, een initiatief om duurzame verbeteringen aan woningen te realiseren. Wij brengen graag aanbieders uit ons netwerk samen met woningbezitters. Interesse? Neem vrijblijvend contact op.