Onderzoek
Noaberschap biedt uitkomst in vergrijzend Twente-Achterhoek
Twente en de Achterhoek vergrijzen. Dit vraagt om meer woonconcepten waarin samenleven centraal staat. Regionale ‘assets’ – noaberschap en ruimte voor woningbouw – kunnen helpen om de opgaven van de vergrijzing het hoofd te bieden.
Net als andere regio’s zien Twente en de Achterhoek hun bevolking de komende jaren in rap tempo vergrijzen. Maar het zorgpotentieel halveert. Daarom is het volgens betrokkenen belangrijk dat er meer woonconcepten komen waarin samenleven centraal staat. Bij de realisatie van deze opgave hebben Twente en de Achterhoek een voorsprong op andere regio’s. Want ze kunnen leunen op sterke regionale ‘assets’: noaberschap en ruimte voor woningbouw. Dit concluderen we op basis van een woon-zorgdialoog die Rabobank Twente-Achterhoek en het Dialoog Expertisecentrum van RaboResearch vorig jaar organiseerden en waaraan ruim veertig betrokkenen met een affiniteit met wonen en/of zorg deelnamen.
In deze publicatie zijn de uitkomsten beschreven van de dialoogsessie over Toekomstbestendig Wonen in Twente en de Achterhoek. Deze sessie vond plaats op 31 oktober 2023 en werd georganiseerd door Rabobank Twente-Achterhoek en het Dialoog Expertisecentrum van Rabobank. De dialoogverslagen zijn mede geanalyseerd door Jochem Essink, Annemiek Middelhuis-ten Harkel en Nicol Wekamp van de regionale Rabobank Twente-Achterhoek, Suzanne van Hoeve programmamanager Toekomstbestendig Wonen bij Rabobank, en René Schoone en Barbara Broeks van het Rabobank Dialoog Expertisecentrum.
Lees de volledige studie 'Noaberschap biedt uitkomst in vergrijzend Twente-Achterhoek' (pdf).