Quiet maakt lawaai voor stille armoede

19 december 2023 16:00

Armoede in Nederland is nu groter dan ooit. Eén op de acht mensen in ons land leeft in armoede. Zij hebben minder kansen en raken sneller in een sociaal isolement. Uschi Prick, directeur van de Quiet Community in Maastricht, zet zich met hart en ziel in om het leven van mensen in een armoedesituatie een stukje leefbaarder te maken.

Quiet maakt lawaai voor stille armoede

Vertellen

“We hebben aanvankelijk veel lawaai moeten maken voor stille armoede. Inmiddels staat het onderwerp ook op de politieke agenda. Maar de drempel om hulp te vragen blijft hoog. Mensen lopen niet te koop met hun financiële problemen. Ze knopen zo lang mogelijk de eindjes aan elkaar. Bezuinigen op leuke dingen, bedenken smoesjes om bijvoorbeeld niet mee op stap te gaan. Alles om de schijn hoog te houden. Vaak zoeken mensen pas na vier jaar hulp. Een schuld kan dan oplopen tot wel veertigduizend euro. Daarom is het belangrijk dat mensen op tijd aan de bel trekken en weten waar ze terecht kunnen. Er is heel veel hulp, de weg ernaartoe is alleen vaak onbekend. Wij helpen om die brug te slaan, mensen vooruit te helpen. Dat doen we door armoede te verzachten en mensen te versterken.”

Quiet is een landelijke organisatie. Het begon in 2013, met de uitgifte van de ‘Quiet 500’. Een magazine boordevol oprechte verhalen over wat armoede met je doet, als tegenhanger van de ‘Quote 500’. Armoede kreeg hiermee letterlijk een gezicht. Inmiddels zijn er twaalf Quiet Communities. Dat zijn ontmoetingsplekken voor mensen die in (stille) armoede leven. Eén daarvan ligt in Maastricht, met een inloophuis in Wittevrouwenveld, een pop-up inloop in het centrum én een pas geopende tweede inloop in Malpertuis. Mede mogelijk dankzij een mooie bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank Zuid-Limburg West.

Verzachten

Uschi: “Dat tweede inloophuis in Maastricht West was voor ons heel belangrijk. We zaten al in Oost en in het centrum en bereiken nu ook de mensen voor wie de brug nét een brug te ver was. Via onze inlooplocaties bieden we onze members - zo noemen we onze leden - een plek om samen te komen. Waar ze hun verhaal kunnen vertellen en houvast vinden. We organiseren er inloopmomenten en andere activiteiten. Daarnaast bieden we de members via ons digitale deelplatform geregeld gratis geluksmomentjes aan. Denk aan een afspraak bij de kapper, een dinerbon, een computercursus, kaartjes voor de film of een dagje uit. Deze extraatjes zijn mogelijk dankzij onze lokale donateurs en sponsoren. Zij maken daarmee echt het verschil voor onze members.”

Versterken

“We draaien vrijwel volledig op vrijwilligers. Veel members worden na verloop van tijd zelf ook vrijwilliger. Dat begint vaak omdat ze iets terug willen doen. Maar geleidelijk aan zie je ze groeien, weer plezier krijgen in het leven. Ze horen weer ergens bij, komen uit hun isolement, worden zelfverzekerder. Ontdekken vaak ook nieuwe talenten. En hoewel het voor ons geen doel is om mensen weer aan het werk te krijgen, zien we dat wel geregeld gebeuren. Dat is schitterend om te zien.”

““QUIET GEEFT ARMOEDE EEN GEZICHT””

Kennismaken met Quiet Maastricht?

Loop gerust eens binnen voor een kop koffie, informatie over Quiet, het ophalen van het Quiet-pasje, vouchers, producten of een goed gesprek. Dat kan op de volgende plekken:

Inloophuis Wittevrouwenveld, Aartshertogenplein 24
Maandag en woensdag van 10:00 tot 12:00 uur, vrijdag van 13:00 tot 15:00 uur

Pop-up inloop Hotel Mabi, Kleine Gracht 24
Vrijdag van 12:00 tot 13:30 uur

Inloophuis Malpertuis, ingang achterzijde bibliotheek via het hek naast Cantecleerstraat 119
Donderdag van 10.00 tot 12.00 uur


www.quiet.nl