Goed Boeren geeft Energie
Tien miljard. Zoveel monden moeten er in 2050 in de wereld worden gevoed. Wat West-Brabant en Zeeland daarin kunnen betekenen? Veel!

‘De wereld voeden met respect voor de omgeving, de natuur, de planeet. Duurzaam dus, maar ook economisch rendabel. Daarin speelt Nederland een belangrijke rol’, zegt John Oostvogels, directeur Food & Agri West-Brabant & Zeeland van Rabobank. ‘Er liggen hier in de regio dan ook volop kansen en uitdagingen, waar de sector op kan inspelen. Wij bieden daarbij op allerlei manieren ondersteuning. We helpen met financieringen, met kennis, met ons netwerk en met speciale programma’s. Zoals ‘Rabo Food Forward’. Een programma dat de komende jaren heel Nederland aandoet en waar we samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners oplossingen zoeken voor uitdagende voedselvraagstukken. Tijdens het openingsevent begin 2020 staken daarbij zo’n 120 mensen de koppen bij elkaar. Niet alleen agrarische ondernemers, maar juist ook een cateraar, een ambtenaar en logistieke specialisten. Andersdenkenden bij elkaar in groepen. Zo ontstonden dialogen tussen mensen die elkaar anders niet snel hadden ontmoet. Na het eerste event gingen deelnemers aan de slag met het ontwikkelen van concrete plannen om de regionale vraagstukken op te lossen
De wereld voeden met respect voor de omgeving, natuur, & de planeet
Het leverde uiteindelijk vier tastbare ideeën op die hopelijk succesvol worden, met Boer EN Zorg als uiteindelijke winnaar van de Food Forward Track in onze regio. Net zo belangrijk zijn de nieuwe verbindingen die zijn gelegd. Waardoor we elkaar hopelijk nog beter vinden om de wereld op het gebied van de voedseltransitie een stukje mooier te maken.’
Goed boeren geeft Energie
Een agrarisch bedrijf dat energie levert aan een woonwijk. Of met meerlagenteelt grond teruggeeft aan de natuur. Dat is het toekomstbeeld van de initiatiefnemers van Goed Boeren geeft Energie. ‘Wij geloven dat de agrarische sector kan voorzien in de groeiende voedselbehoefte en tegelijkertijd een positieve impact kan maken’, zegt Peter van der Avoird. ‘Met duurzame, innovatieve productiemethodes kunnen ze met veel minder grond dezelfde opbrengst realiseren. De grond die overblijft kan terug naar de natuur en de samenleving. Met een showcase bij Van der Avoird Trayplant hebben we de mogelijkheden laten zien. Nu bouwen we een platform om agrariërs en gemeenten te inspireren om stappen te zetten. Door het vertrouwen van Rabobank stapten ook partijen als Rewin, Provincie en ZLTO in. Food Forward gaf ons bovendien veel publiciteit. Nu kunnen we echt gaan versnellen.’