Sjatoo010: wijn uit de wijk!

29 november 2021 12:25

De glazen heffen met én op een prachtige wijn! Ruim 50 vrijwilligers hopen het volgende zomer te doen. Dan wordt de eerste wijn verwacht van stichting Sjatoo010, een sympathiek project dat groter werd dan de initiatiefnemers hadden gedacht.

Duurzaam Droomhuis

‘Het idee ontstond vier jaar geleden toen mijn partner Marian en ik in Santorini zagen hoe de prachtige wijngaarden daar voor publiek toegankelijk zijn’, vertelt Hans Tobé. ‘Dat zagen we in onze wijk Fascinatio in Capelle aan de IJssel ook wel zitten. In Rob Verduin vond ik een enthousiaste medestander en bij de gemeente bleek ons idee fantastisch te passen bij de nieuwe styling van de Abram van Rijckevorselweg. Uit het Capelse Denk & Doe Mee! Fonds kregen we een subsidie voor de ontwikkeling van de wijngaard. In het eerste jaar was al de feestelijke opening van de demowijngaard, vorig jaar hebben we onze zogenaamde midgaard aangeplant en dit jaar was het tijd voor de oogstgaard.

Samenwerken in de wijk

Zo beheren we nu inmiddels een stadswijngaard met 1.200 wijnstammen. Dat doen we natuurlijk niet alleen, het is eigenlijk de hobby geworden van de halve wijk. Precies wat we voor ogen hadden: in de oprichtingsakte van onze stichting staat dat we niet alleen mooie wijn willen maken, maar dat we ook willen bijdragen aan sociale cohesie. Het is enorm leuk om te zien dat veel mensen meedoen, uit alle lagen van de bevolking. Zoals mensen met een beperking die hier in ASVZ-woningen wonen. Het onderling contact is daardoor veel laagdrempeliger geworden. Om al die betrokkenen fijn te laten samenwerken willen we een clubhuis bouwen, met hulp uit verschillende hoeken. Van Rabobank Rotterdam kregen we een prachtig bedrag waarvan de helft bestemd is voor educatie aan kinderen over hoe je een wijngaard ecologisch beheert. Duurzaamheid staat hier namelijk voorop. Dat zie je bijvoorbeeld aan onze samenwerking met NederlandZoemt en de bijenkasten die imker Peter Schallenberg hier heeft neergezet. Zo zie je maar wat je kan bereiken als je samenwerkt. Zeker weten dat we ook dáárop gaan toosten volgend jaar!’