Doe-mee-plein Noordenveld wil iedereen de kans geven om mee te doen in het leven

18 september 2023 14:31

Iedereen moet de kans hebben om mee te doen in het leven. Werken, sporten, leuke dingen doen en sociale contacten onderhouden is voor velen soms lastig om allerhande redenen, van geldnood en onbekendheid met bepaalde onderwerpen tot laaggeletterdheid. Voor alle inwoners van Noordenveld die ergens mee worstelen, vragen hebben of een duwtje in de goede richting nodig hebben, is er nu het Doe-mee-plein, één zichtbare plek voor informatie, ontwikkeling en praktische hulp. Ook mensen die graag eens in gezelschap een kopje koffie of thee willen drinken, kunnen er dagelijks terecht.

Issues

In de bibliotheek in Roden worden de kasten met boeken afgewisseld met diverse zitplekken. Rustige plekjes, werkplekken met een oplaadpunt voor de telefoon of laptop, leestafels en plekjes midden in de ruimte, dichtbij de koffiehoek.

Ook is er een barretje waar koffie, thee, koude dranken en lunches verkrijgbaar zijn. Er zijn grotere ruimtes voor bijeenkomsten en volledig afgesloten spreekkamers. Dat alles maakt deel uit van het Doe-mee-plein.

Er zijn nog altijd mensen voor wie begrijpend lezen of rekenen lastig is. Voor hen biedt Taalhuis Noordenveld programma’s. Velen melden zich echter niet aan, misschien omdat ze zich schamen of omdat ze niet begrijpen hoe het werkt. Andere mensen willen hun woning graag verduurzamen, maar zien door de bomen het bos niet meer. Er zijn mensen die niet goed met een computer kunnen werken, maar daarop wel zijn aangewezen als zij bijvoorbeeld voor hun uitkering of vergoedingen aanvragen moeten doen. Er zijn mensen die er maar niet in slagen om hun financiën op orde te krijgen en mensen met verslavingsproblemen. Al deze issues kunnen grote gevolgen hebben voor het leven van mensen, zowel in het werk als het dagelijks leven of bij sociale contacten.

Verder helpen

Voor inwoners van Noordenveld die oplossingen of antwoorden zoeken zijn er spreekuren van verschillende organisaties die mensen verder helpen bij allerhande kwesties, vragen en problemen. Organisaties die er aanwezig zijn, zijn onder meer Duurzaamheid & Energietransitie, stichting Welzijn in Noordenveld, de wijkagent en gebiedsverbinder, de gemeente, Humanitas Thuisadministraties en Taalhuis Noordenveld. Er is nog ruimte voor nieuwe partners op het vlak van bijvoorbeeld werk, opvoeding en juridische ondersteuning.

De Rabobank is de enige commerciële partner. Al geruime tijd gebruikt de bank de ruimte van de bibliotheek om haar cliënten te ontvangen. Direct adviseren naar een andere partner mag de Rabobank niet. Gelukkig wordt er dan verwezen naar de medewerker van de bibliotheek. De bank is wel aanwezig bij de kennissessies van de partners en denkt mee bij het zo goed mogelijk van dienst zijn van de inwoners van Noordenveld.

““Instanties zijn op de hoogte van elkaars aanbod en expertise"”

Onder één dak

Door de aanwezigheid van verschillende organisaties onder één dak, is de drempel laag. Want schaamte is voor veel mensen een grote beer op de weg bij het vragen van hulp. “De één loopt hier binnen om bibliotheekboeken te lenen, de ander omdat lezen juist zo’n groot probleem is. Buitenstaanders kunnen niet zien waarvoor je komt, dat scheelt voor velen enorm”, vertelt Henriëtte Pluim, die als projectleider Biblionet Drenthe een voortrekkersrol speelt bij de realisatie van het Doe-mee-plein.

Zij vertelt dat de kracht van het Doe-mee-plein in de eerste plaats is dat alle organisaties die zich bezighouden met het verlenen van hulp aan burgers van elkaar weten dat ze bestaan en wat ze doen. “Instanties zijn op de hoogte van elkaars aanbod en expertise. Je stuurt mensen niet meer van het kastje naar de muur, maar kunt ze doelgericht doorverwijzen naar een persoon of instelling die hen daadwerkelijk verder kan helpen. Bovendien is er in veel gevallen sprake van multiproblematiek bij mensen. Instanties werken binnen het Doe-mee-plein samen en stemmen processen, werkwijzen en expertise op elkaar af. Zo pakken zij niet één element van de hulpvraag aan, maar hebben zij oog voor oplossen van de situatie van mensen in de breedte.”

“"Je moet goed zichtbaar zijn, anders weten mensen je niet te vinden en schiet je je doel voorbij"”

Zichtbaar

Mede dankzij de bijdrage van de Rabobank is er tijd beschikbaar voor de opzet van het Doe-mee-plein. Ook is een deel van het budget besteed aan de verbouwing van de bibliotheek en en inrichting van het Doe-mee-plein. Op het moment van spreken, was het Doe-mee-plein nog in oprichting. Henriëtte weet echter van ervaringen elders dat er zeker animo is, maar dat mensen je wel moeten weten te vinden: “Daarom hebben we ook een deel van het budget besteed aan marketing en communicatie, onder meer een website en brochures. Want je moet goed zichtbaar zijn, anders weten mensen je niet te vinden en schiet je je doel voorbij.”