Circular Economy Challenge Food Edition van start

26 april 2023 17:13

De Rabobank regio Midden Oost Nederland en Twente-Achterhoek zetten fors in op het stimuleren van duurzame innovaties. Om die ambitie kracht bij te zetten, organiseren zij gezamenlijk de Circular Economy Challenge Food Edition die op 17 april officieel van start is gegaan.

Negen ondernemers gaan tot oktober aan de slag met een circulaire business case. Met als doel: een toekomstbestendig bedrijfsmodel creëren door verduurzamen pand, minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen, verwaarden van reststromen en samenwerking in de keten. Tijdens een kick-off zijn de deelnemers gepresenteerd en is het programma toegelicht.

De volgende bedrijven gaan met elkaar de uitdaging aan:

    Slagerij van Guilik Van Dijk Bakery De Wijndragers Weerribben Zuivel Flevosap Bakkerij Nollen Baks Groep Aarnink Vleeswaren TopFresh

Van idee naar actie

Gedurende 6 maanden gaan de deelnemers hun idee voor circulair ondernemen verder uitwerken en zo mogelijk eerste concrete stappen zetten. In mei volgt een bedrijfsbezoek door KPMG. Met een companyscan brengen zij de circulaire kansen voor het bedrijf in beeld. Vanaf juni gaan de deelnemers intensief met elkaar aan de slag om het idee om te zetten in een concreet actieplan.

Nieuw businessmodel voor de toekomst

“Wij zien circulair ondernemen als het businessmodel van de toekomst. Het is een motor voor innovatie en draagt bij aan verbetering van de woon-, werk- en leefomgeving. Daarnaast biedt het ondernemers kansen voor nieuwe producten, meer afzet, hogere waarde van (rest)producten, minder kosten en een toekomstbestendig bedrijfsmodel”, licht Joram Maan, coöperatief directeur Duurzaam Ondernemen toe. De omslag maken naar een circulair bedrijfsmodel gaat echter niet vanzelf. Het vraagt om een nieuwe manier van kijken, ‘out of the box’ denken en bereidheid tot samenwerking, ook over de grenzen van je eigen bedrijf of sector heen. De Circular Economy Challenge Food Edition gaat de 9 deelnemers daarbij helpen.”

Inmiddels zijn er een aantal edities van de Circular Economy Challenge in de regio Midden Oost Nederland afgerond met ruim 70 ondernemers die een circulair actieplan hebben opgeleverd. Wil je meer weten over de challenge? Of interesse om deel te nemen? We starten dit jaar met een nieuwe editie. Neem dan contact op met je accountmanager of stuur een e-mail naar communicatie.mon@rabobank.nl t.a.v. Wilke van Ittersum.

Bekijk de aftermovie van de kick-off hier: