Energietransitie - Onze maatschappelijke impact van 2023

8 januari 2024 16:16

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de planeet en de manier waarop we vandaag leven. Om deze gedeelde uitdaging aan te gaan, moeten we de manier waarop we energie produceren en verbruiken veranderen. De overgang naar energiezuinig wonen en ondernemen en het verduurzamen van de gebouwde omgeving zijn hierbij belangrijke opgaven.

Energietransitie, windmolen

Samen met klanten, leden en partners versnelt de coöperatieve Rabobank deze noodzakelijke transitie: van investeren in duurzame energieprojecten en het helpen van bedrijven bij het overstappen op hernieuwbare energiebronnen, tot het adviseren van klanten over energiereductie in hun woning en bedrijf. Met onze branchekennis, financiële producten, netwerken en diensten ondersteunen we coöperatieve energieoplossingen die goed zijn voor onze klanten, de maatschappij en de planeet.

Benieuwd hoe we dat in Noord-Holland Noord doen? Een aantal voorbeelden lichten we hieronder uit.

Investeren in elektrisch rijden

Ondernemend Nederland elektrificeert. Dat geldt niet alleen voor auto’s en bestelbussen, maar ook voor graafmachines, minigravers en vrachtwagens.

Zo hebben wij Van Stralen De Vries-transport in Zwaag gefinancierd om haar wagenpark te elektrificeren. Op die manier kunnen de vrachtwagens ook in de milieuzones vracht blijven leveren. Dit is een goede stap in de richting voor een meer duurzame wereld. We beseffen dat we er nog niet zijn, maar laten we er samen voor zorgen dat de wereld een stukje beter wordt! Ontdek hier alles over de mogelijkheden van elektrisch rijden: Elektrificatie: Investeren in elektrisch rijden - Rabobank.

Man laadt elektrische vrachtwagen op

De Energiecoöperatiedesk

Draagvlak creëren en bewoners betrekken bij lokale zon- en windprojecten kan bij uitstek gebeuren door de lokale energiecoöperatie. Als coöperatieve Rabobank zetten we ons daarom in om lokale energiecoöperaties te ondersteunen met geld, kennis en netwerk, in welke fase van je project je je ook bevindt.

Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperaties

Voor opstartende energiecoöperaties in Noord-Holland hebben we de Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperaties. Een unieke propositie die bedoeld is als eerste stap in de ontwikkelfase van een energiecoöperatie. In samenspraak met onze leden hebben we een deel van ons brutoresultaat gereserveerd om coöperaties een zetje in die opstartfase te kunnen geven. In de gemeente Opmeer hebben we via deze bijdrage van Rabobank een coöperatie een handje op weg kunnen helpen om een zonnepark te realiseren.

Wil je een vliegende start maken met de oprichting van een energiecoöperatie? Of ben je al goed op weg, maar heb je vragen? Mail dan naar de Energiecoöperatiedesk van Rabobank Noord-Holland Noord, wij denken graag met je mee!

09-03-2023, Alkmaar, Nederland....Voor de Rabobank fotografeerde ik medewerkers achter de economiedesk...........(Photo by: Guillaume Groen )

Energieke Regio helpt regio Noord-Holland Noord verder in het versnellen van de energietransitie

Om klanten te helpen hun vastgoed te verduurzamen is de Rabobank een samenwerking aangegaan met Stichting Energieke Regio. Energieke Regio verstrekt onafhankelijk advies aan ondernemers en maatschappelijke organisaties over het verduurzamen van hun gebouw, waarbij ze ook kijken hoe je als ondernemer kunt ‘verdienen aan verduurzamen’. Deze samenwerking draagt bij aan onze ambitie om de Energietransitie te versnellen.

Energieke Regio biedt een onafhankelijk deskundig verduurzamingsadvies voor bedrijfspanden aan. Wil de klant een volgende stap zetten dan kan Energieke Regio hier verder bij helpen met bijvoorbeeld het aanvragen van zonnepanelen, het afsluiten van een energielabel, een offertetraject met installateurs etc.

Veel eigenaren en huurders weten niet goed waar ze moeten beginnen. Ook de onbekendheid met financiële voordelen van verduurzaming is groot. De financiering van dergelijke investeringen vraagt om een grondige voorbereiding en goed advies. Ook op verzekeringsvlak hebben wij hier een belangrijke rol. Voor meer informatie over Energieke Regio kun je terecht op https://energiekeregio.nl/

In regio Noord-Holland Noord maakten 11 klanten gebruik van het aanbod om een scan te laten uitvoeren, waarmee zij een goed inzicht hebben gekregen in de stappen die zij kunnen zetten in de richting van verduurzaming.

Benieuwd naar de zakelijke mogelijkheden om jouw gebouw of transportmiddelen te verduurzamen? Bekijk dan eens ons complete aanbod voor zonnepanelen op de zaak op Investeren in zonnepanelen voor je bedrijf - Rabobank. Of doe de online energiescan van Duurzaam Vastgoed op Rabo Duurzaam Vastgoed en krijg direct inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor jouw gebouw.

Noord-Holland Noord: de waterstofregio van Nederland

Noord–Holland Noord voldoet aan alle voorwaarden om de komende decennia uit te groeien tot dé waterstofregio. Niet voor niets heeft de Europese Unie onlangs de status van Hydrogen Valley toegekend aan Noord-Holland Noord en het Noordzeekanaalgebied. Dankzij deze Europese status maakt de regio officieel deel uit van het Europese verduurzamingsprogramma.

Rabobank organiseerde op 16 november 2023 in samenwerking met Ontwikkelingsbedrijf NHN en the New Energy Coalition het kenniscafé Waterstof en Financiering.

Tijdens dit kenniscafé heeft Blue Marble haar ervaringen gedeeld als het gaat om financiering van een duurzame oplossing en het versnellen van de Energietransitie. Dit ook in samenwerking met onze partner PIM NH. PIM NH helpt ondernemers verder om hun bedrijfsplannen investeringsgereed te maken en Rabobank ondersteunt dit programma.