Ben jij ons nieuwe lid RvC Rabobank Waterland en Omstreken?

3 juni 2022 12:00

Als coöperatieve bank streeft Rabobank ernaar om de ambities van leden en klanten te verwezenlijken. Daarvoor is het belangrijk dat elk leefgebied een deskundige toezichthouder en klankbord heeft in de vorm van een Raad van Commissarissen (RvC). De RvC bestaat uit 4 leden uit onze omgeving die gevraagd en ongevraagd advies geven aan onze directie, toezicht houden op de commerciële en maatschappelijke performance van de bank en de ledeninvloed waarborgen.

Wat ga je doen?

Commissarissen treden op als ambassadeur namens Rabobank. Zij weten hun netwerk in te zetten voor de belangen van Rabobank. Als betrokken en actieve Leden van de RvC zorgen zij dat Rabobank bijdraagt aan het versterken van de samenleving en het welzijn van individuen. De Raad zet zich gezamenlijk in voor het lokale leefgebied in krachtige verbinding met elkaar.

Aan welke missie lever je een bijdrage?

Rabobank is een coöperatieve bank met als missie “Growing a better world together”. Als coöperatie hebben zij leden. De leden zijn betrokken klanten. De leden kunnen meepraten en meebeslissen over de koers van de bank onder meer over hoe Rabobank van betekenis kan zijn voor de leefomgeving. Samen met klanten, leden en regionale partners zet Rabobank zich in voor de grote maatschappelijke uitdagingen van nu. Daarbij richt Rabobank zich op vijf thema’s: financieel gezond leven, duurzaam wonen, de energietransitie, duurzaam ondernemen en Banking4Food (duurzame voedseloplossingen).

Rabobank beschikt over een omvangrijk internationaal bankbedrijf. Het internationale bankbedrijf richt zich op internationale zakelijke en rurale activiteiten en kent een bijzondere focus op de Food & Agri-sector. Binnen Nederland zijn er op dit moment 82 lokale Rabobanken geworteld in een eigen werkgebied via een eigen Directeur, eigen Ledenraad en eigen Raad van Commissarissen (RvC).

De Leden van de RvC worden benoemd door de Ledenraad. De RvC is onder andere gedeeld werkgever voor de Directeur van het lokale leefgebied. De Ledenraad en de RvC hebben een grote mate van zelfstandigheid om gezamenlijk lokaal invulling te geven aan de maatschappelijke thema’s, met als doel om de lokale omgeving te verbeteren. Deze lokale leefgebieden zijn ingedeeld in 14 regio's. Rabobank Waterland en Omstreken maakt deel uit van de regio Noord-Holland Noord samen met de lokale banken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

Als RvC lid houd je toezicht zowel op lokaal niveau als op kringniveau, bijvoorbeeld doordat één van de Leden van de RvC zitting heeft in de kringraad. Deze bestaat uit één RvC lid van de verschillende lokale banken binnen de regio Noord-Holland Noord.

Wie ben jij?

Wij zijn op zoek naar een betrokken Commissaris met een onafhankelijke en positief-kritische grondhouding. De Commissaris die wij zoeken:

· beschikt over een hbo/universitair denk- en werkniveau

· is woonachtig en/of werkzaam binnen het werkgebied van de bank

· is maatschappelijk betrokken

· is een mensgerichte teamplayer die de coöperatie een warm hart toedraagt

· kan anticiperen op een sterk veranderende samenleving en organisatie

· heeft affiniteit met de 5 thema's en is ondernemer of ondernemend ingesteld

Voor de directie ben je een klankbord en vanzelfsprekend vervul je de ambassadeursrol met veel plezier. Als persoon ben je verbindend, sensitief en heb je affiniteit met het coöperatieve karakter van de bank. Je bent onafhankelijk in je oordeelsvorming en hebt een helicopterview.

Het is van belang dat de RvC een afspiegeling is van de leden in het leefgebied van Rabobank Waterland en Omstreken dat zich uitstrekt van gemeente Waterland, Edam-Volendam (inclusief Zeevang), Purmerend (inclusief Beemster), Neck en oostelijk deel Wijdewormer en het gebied De Rijp en omgeving. Diversiteit in de samenstelling is een belangrijk aspect in het proces.

Wat biedt Rabobank jou?

De commissaris verbreedt zijn eigen kennis en ontwikkelt zich door samen te werken met stakeholders uit het netwerk van Rabobank, deskundige medewerkers van Rabobank en door gebruik te maken van de opleidingsmogelijkheden op gebied van kennis en competenties.

De RvC leden krijgen een passende vergoeding.

Geïnteresseerd?

Mail ons als je interesse hebt in deze functie of als je meer wilt weten over Rabobank Waterland en Omstreken en de rol als RvC lid. Wij ontvangen graag jouw cv en motivatie voor 10 juli 2022. De selectiecommissie zal vervolgens een keuze maken uit de reacties voor een kennismakingsgesprek met de huidige RvC leden en een vertegenwoordiging van de Ledenraad.

Ted van ’t Hek, voorzitter RvC Rabobank Waterland en Omstreken