Samenwerkingsovereenkomst REC Tholen en Rabobank

8 november 2023 13:49

Dinsdag 7 november was het zover. Tijdens het netwerkevent en zakelijk platform Contacta ondertekenden REC Tholen en Rabobank een samenwerkingsovereenkomst. Een samenwerking die mooi aansluit bij de missie ‘Growing a better world together’ waarbij Rabobank zich samen met haar klanten, leden en partners inzet voor een sterkere leefomgeving en voor de grote maatschappelijke uitdagingen van nu.

Stichting REC Tholen en Stedin zetten onlangs hun handtekening onder een groepsovereenkomst voor een EnergyHub in Tholen. Daarin is afgesproken dat bedrijven in Tholen samen energie gaan opwekken en uitwisselen. Ondernemers op bedrijventerreinen Slabbecoornpolder en Welgelegen in Tholen kunnen zich aansluiten bij REC Tholen door zich aan te melden via https://recnl.energy/tholen/

Het is niet alleen de eerste EnergyHub in Tholen, maar ook de eerste van Nederland. REC Tholen wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere bedrijventerreinen. Rabobank draagt hieraan bij met kennis, netwerk & financiële middelen.

REC Tholen is er al jaren mee bezig. In eerste instantie met het verduurzamen van de bedrijventerreinen in Tholen, maar al snel kwam er meer bij kijken, zoals de congestie (filevorming op het energienet). “Daar een oplossing voor vinden, bleek een grote uitdaging en onderweg hebben we heel wat hobbels met succes beslecht”, zegt Peter van Tuijl van REC Tholen. “Het is dan ook mooi om te zien dat we nu daadwerkelijk stappen kunnen maken. We zijn er heel trots op dat we Slabbecoornpolder en Welgelegen in Tholen daadwerkelijk kunnen verduurzamen en een voorbeeld zijn voor heel Nederland”.
De collectieve batterij voor de EnergyHub Tholen is al besteld. Naar verwachting zal deze in het voorjaar van 2024 in gebruik worden genomen. In de batterij wordt opgewekte energie opgeslagen en wanneer nodig kan er uit die voorraad worden getapt. Op die manier kunnen bedrijven uitbreiden en verduurzamen, waar dat anders door het overbelaste elektriciteitsnet niet mogelijk zou zijn.