BLUE ZONES ALS METAFOOR VOOR ZORGSYSTEEM DAT GERICHT IS OP GEZOND ZIJN EN BLIJVEN
In een tijd waarin de zorgsector worstelt om tijdig toegang te bieden tot hoogwaardige en betaalbare zorg, is een nieuw perspectief noodzakelijk. Dit perspectief moet inspireren en een streefbeeld bieden waaraan mensen willen bijdragen. Het concept van de ‘Blue Zones’ dient als een goede metafoor.
Blue Zones zijn gebieden waar mensen opvallend langer en gezonder leven, vaak dankzij een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, sterke sociale netwerken en een doelgericht leven.
De filosofie van de Blue Zones sluit nauw aan bij de visie van Rabobank op de toekomst van de gezondheidszorg. In Nederland ligt de focus nu nog te veel op ziek zijn. Er is behoefte aan een systeem dat gericht is op gezondheid en zo lang mogelijk gezond blijven. Dat is belangrijk, want het huidige zorgsysteem is niet houdbaar. De kosten blijven stijgen, inmiddels meer dan 100 miljard euro per jaar, en er zijn grote personeelstekorten.
Het Integrale Zorg Akkoord (IZA), ondertekend door alle stakeholders in de zorg, erkent dit probleem en zoekt naar oplossingen. Deze oplossingen worden vooral binnen het zorgsysteem en het sociale domein gezocht, maar liggen juist ook daarbuiten. De uitdagingen van een ouder wordende samenleving worden gezien als een maatschappelijk vraagstuk waar iedereen, inclusief het bedrijfsleven, aan moet bijdragen. De Blue Zones-principes helpen om dit te bereiken.
Belangrijke stappen richting een vitale samenleving
Op 20 juni 2024 vond de eerste editie van het Blue Zone Festival plaats in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Onder andere bestuurders en beleidsmakers van gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties kwamen naar het festival. Als mede-initiatiefnemer droeg Rabobank bij met meerdere sessies, die nauw aansluiten bij de Blue Zones-principes en belangrijke stappen vormen richting een vitale samenleving.
Rabobank doet meer om door toepassing van de Blue Zones-principes die gezonde en vitale samenleving te realiseren. Zo organiseert Rabobank dialoogsessies over toekomstbestendig wonen, waarbij partijen rondom wonen en zorg in de regio samenkomen om kansen en uitdagingen te bespreken. Daarnaast investeert de bank in projecten gericht op preventie (bijvoorbeeld een valpreventie-project voor ouderen) die vaak moeilijk van de grond komen vanwege het ontbreken van de juiste financiële prikkels. Er worden daarnaast projecten gefinancierd die gericht zijn op gezond ouder worden, zoals gemeenschappelijke woonvormen waarbij mensen meer naar elkaar omkijken.
Lees ook het kennisartikel: De route naar een gezond Nederland.