GroenewoudGas maakt groen gas van mest

25 januari 2022 14:36

Frank van Genugten is naast boer in Sint-Oedenrode een ‘gamechanger’ op het gebied van gaswinning. Zijn bedrijf GroenewoudGas maakt groen gas van de mest van zestien lokale melkveehouders.

Man staat voor machine

De impact van groen gas

Het idee van melkveehouder Frank van Genugten om van mest gas te maken, ontstond in 2008. “Destijds werden hier veel stallen gebouwd. Ik wist: als er meer koeien komen, komt er ook meer mest. En daar hadden we toen al een overschot van.” Frank beschikte over de juiste hoofdgasleiding in zijn veld en kende veel melkveehouders om hem heen: “De molen begon te draaien.” De ondernemer koos bewust voor groen gas. “In tegenstelling tot biogas treden er bij groen gas geen verliezen op. We injecteren het gas direct in het plaatselijk gasnet.”

Lange adem

Dertien lange jaren van overleggen, vergunningen aanvragen en zelfs protesten volgden. “Dat ging me niet in de koude kleren zitten”, geeft hij toe. “Gelukkig is die fase nu voorbij en kunnen we het dorp gas gaan leveren.”

Van de circa vijftig melkveehouders in de omgeving, zijn er zestien collega’s die langjarig hun mest leveren aan het project. Jaarlijkse opbrengst: 1 miljoen kuub gas voor 750 huishoudens. En dat alles volledig circulair.

Werkwijze

Franks team maakt elke dag een ophaalronde langs de deelnemende bedrijven, zodat de mest zo vers mogelijk is. “Dat is belangrijk, omdat methaan direct ontsnapt nadat de koe gepoept heeft", legt hij uit. Bij GroenewoudGas wordt de mest vervolgens centraal opgevangen. “In onze vergister wordt dagelijks 3.000 kuub groen gas geproduceerd, dat via een ondergrondse leiding naar een station van Enexis gaat. Vanuit dat punt gaat het gas het openbare gasnet op.”

Als het gas uit de mest is, wordt deze verhit en door een centrifuge gescheiden in dik en dun. De dikke, droge mest wordt gebruikt door akkerbouwers en verwerkt als korreltjes voor de particuliere markt. De dunne mest wordt gestript, waarbij de stikstof wordt omgezet in ammoniumsulfaat. Dit is een vloeibare kunstmestvervanger. Frank: “Zo maken we met ons systeem koemest circulair.”

GroenewoudGas & Rabobank

Zonder de Rabobank was Franks plan niet gelukt. Rabobank heeft de expertise in huis. Onder anderen investment manager Duurzame Energie Hans van den Boom en accountmanager Luuk van Esch hebben Frank goed geholpen. Zij zijn specialist op dit vlak, kennen de technieken en hielden het plan kritisch onder de loep.


Energietransitie

Door energie productie en verbruik te veranderen, kan klimaatverandering beperkt worden. Rabobank helpt klanten daarom o.a. om hun woning of bedrijf energiezuinig te maken en we investeren in duurzame energieprojecten.