De Philips Fruittuin maakt bewust waar voedsel vandaan komt
We zijn ons lang niet altijd bewust waar ons voedsel vandaan komt én wat de impact van onze voedselconsumptie op de aarde is. In het project ‘Rauw Vlees’ maken studenten van het SintLucas uit Eindhoven filmpjes over dit thema. Die video’s zijn te zien in de Philips Fruittuin.
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

Carlos Faes over de impact van Rauw Vlees
Toen Carlos Faes, eigenaar van de Philips Fruittuin, hoorde van dit project was hij meteen enthousiast. “Dit past perfect bij de weg die wij jaren geleden zijn ingeslagen”, vertelt hij. Carlos begon dertig jaar geleden als bedrijfsleider bij de fruittuin. Inmiddels is hij samen met zijn vrouw Anneke de trotse eigenaar. Het erf bestaat inmiddels uit een duurzaam gebouwd bezoekerscentrum en een pannenkoekenrestaurant. “Maar de appels en peren vormen nog steeds de basis.”
Oog voor mens en natuur
Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de Philips Fruittuin. Van basisschoolleerlingen tot ouders met kinderen én wandelaars en fietsers. Zij kunnen naast het bezoeken van de tuinen ook informatie inwinnen over thema’s als duurzaamheid en circulariteit.
Circustent vol filmpjes
In de boomgaard is een soort circustent geplaatst. Daar vinden bezoekers QR-codes die doorverwijzen naar de filmpjes over voedsel(verspilling) van de studenten van het SintLucas. Daarnaast zijn bij de tent compostbakken geplaatst met doorzichtige wanden, zodat bezoekers kunnen zien hoe compost ontstaat. “We verzamelen hiervoor ons eigen groenafval en halen dat van GGzE en PSV op. Dat verdelen we vervolgens over de bakken. Deze zijn gekoppeld aan een regio in de wereld. Zo worden bananen in de Zuid-Amerika-bak gegooid en de appels en peren verdwijnen in de Europa-bak. Zo leren we kinderen waar voedsel vandaan komt, welke weg het aflegt en wat ervoor nodig is om de kringloop te sluiten.”
Philips Fruittuin & Rabobank
Corné Antens is al sinds jaar en dag de accountmanager van het ondernemersechtpaar. Hij heeft veel respect voor hun manier van ondernemen. Toen Carlos bij Corné aanklopte over het project, was ook hij direct enthousiast. “Dit project past heel goed bij de Philips Fruittuin. Daarnaast sluiten de thema’s circulair ondernemen, duurzaamheid en aandacht voor voeding mooi aan bij de visie van onze bank.” Mede dankzij Rabobank is het project nu volbracht.
Banking for Food
De transitie naar een toekomstbestendige Food & Agri sector is belangrijk. We zetten onze kennis, netwerk en financiële oplossingen in om initiatieven zoals kringlooplandbouw en verdere verduurzaming van de sector mogelijk te maken.