Tijdelijke bewoners

12 oktober 2021 14:47

Het goed organiseren van kwalitatieve, tijdelijke huisvesting is belangrijk om druk op de Nederlandse woningmarkt te verminderen. KAFRA Housing ontwikkelt daarom vanuit een innovatief, duurzaam concept huisvesting voor tijdelijke doelgroepen, zoals arbeidsmigranten, expats en studenten, maar ook statushouders en personen in scheiding die urgent huisvesting zoeken.

Verzend het artikel per e-mail

Onze economie trekt aan en tekorten op de arbeidsmarkt nemen toe, waardoor mensen uit Oost-Europa graag tijdelijk in Nederland willen werken. Naar schatting zijn er daardoor 150.000 arbeidsmigranten op zoek naar huisvesting. Het gevolg? Onnodig veel reiskilometers, slechte leefomstandigheden en een woningmarkt die volledig op slot zit. Het concept van KAFRA Housing biedt een slimme oplossing en zorgt dat ook de arbeidsmigranten een comfortabele plek hebben om te leven.

“We denken ook aan kwaliteit van leven, en integratie in de buurt.”

Het KAFRA Concept

‘KAFRA Housing ontwikkelt, realiseert en exploiteert innovatieve huisvestingsconcepten voor deze tijdelijke doelgroepen’, vertelt mede-oprichter Frank van Gool. ‘Dankzij de modulaire opzet kunnen we bijna overal snel iets neerzetten, juist ook op locaties waar nu niet gebouwd wordt. Neem onze KAFRA Tower in Venray: een modulaire woontoren met volledig ingerichte appartementen, inclusief veel gedeelde voorzieningen. De bewoners voelen zich er helemaal thuis – en de leefbaarheid van de buurt wordt versterkt.

‘Bij Rabobank willen we het woningtekort duurzaam terugdringen,’ vertelt Geert Dirkse, Sectormanager Vastgoed en Bouw bij Rabobank. ‘We zijn hard bezig met meerdere oplossingen, zoals collectieve woonvormen, een samenwerking met BPD, en Rabo Smartbuilds, waarmee we duurzame, verplaatsbare huurwoningen voor de middenhuur ontwikkelen op een flexibele ondergrond. Daarnaast helpen we klanten als KAFRA Housing, die zelf met woonoplossingen komen. Hun huisvesting op nieuwe locaties vermindert de druk op de woningmarkt. We denken dus niet alleen na over alternatieve woonoplossingen, maar we kunnen ook zorgen voor snelle financiering ervan. Zo pakken we een groot probleem breed aan.’

Korte én lange termijn

Mensen komen bij ons voor wonen op de korte termijn’, vertelt Van Gool. ‘Tegelijk kijken we naar duurzame woonoplossingen. Alle woningen worden zoveel mogelijk gebouwd van duurzame materialen. Ze zijn gasloos, goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Door op centrale plekken te bouwen beperken we woon- werkverkeer en daarmee CO2-uitstoot.’

Living as a service

‘En we denken niet alleen aan de huizen zelf, maar ook aan bijvoorbeeld kwaliteit van leven, en integratie in de buurt. Living as a service noemen we dat.’ Zo creëert KAFRA Housing een aantrekkelijk concept voor tijdelijke doelgroepen. Een kortetermijnoplossing, gebouwd op een langetermijnvisie. Duurzaam, fijn voor de buurt, en uiteindelijk goed voor de hele woningmarkt.