FIXbrigade ‘fixt’ woningen om energiekosten te verlagen

12 december 2022 8:30

De energieprijzen gaan momenteel door het dak en dat treft vooral huishoudens die krap bij kas zitten. Daarom is de FIXbrigade in het leven geroepen: gewapend met tochtstrips, radiatorfolie en een kitspuit, voeren lokale klusteams gratis energiebesparende maatregelen aan woningen uit. De eerste teams zijn actief in Amsterdam en omgeving, maar dankzij steun van onder andere Rabobank kan de FIXbrigade binnenkort behoorlijk opschalen.

Betere baankansen voor handige 'fixers' & lagere energierekening voor huishoudens

Energiearmoede

Sinds 2019 bezoekt de FIXbrigade bewoners die in ‘energiearmoede’ leven, wat betekent dat ze een te hoge energierekening hebben ten opzichte van hun inkomen en mede daardoor maar lastig kunnen rondkomen. Door het uitvoeren van isolatiemaatregelen, gaan die energiekosten naar beneden. Mensen met een inkomen tot 140 procent van het minimuminkomen kunnen een beroep doen op de gratis isolatiediensten van de FIXbrigade.

‘Winst’ tot 1.200 euro per jaar

De isolatieaanpak levert een besparing op van 300 tot 1.200 euro per jaar per woning. Voor huishoudens die de huidige energierekeningen nauwelijks kunnen opbrengen, is dat steuntje in de rug enorm welkom. “We zijn vanaf het begin gericht op mensen met een smalle beurs”, zegt Jannekee Jansen op de Haar, initiatiefnemer van de FIXbrigade. Stefan Hikspoors, Kwartiermaker bij FIXbrigade, vult aan: “De behoefte aan lokale brigades is ook heel groot. Daarom helpen we veel gemeentes en organisaties met het lokaal opzetten van FIXbrigades, zodat de mensen die het meeste hulp nodig hebben ook écht geholpen worden.”

Baankansen vergroten

Maar het duurzaamheidsdoel is tweeledig, want de leden van de FIXbrigade zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen of statushouders. En via een leerwerktraject kunnen (met name) jonge medewerkers opgeleid worden tot ‘fixer’. De bedoeling is dat zij na zes tot acht maanden doorstromen naar een beter betaalde baan elders als installateur. In de tussentijd gebeuren de werkzaamheden bij de FIXbrigade, van het spijkeren van tochtstrips in kozijnen tot het plaatsen van reflecterende folie achter radiatoren, onder het toeziend oog van een senior-lid van de brigade; een FIXmeester.

Landelijke uitbreiding

Inmiddels heeft de FIXbrigade al honderden huizen in Amsterdam verduurzaamd en zijn er lokale brigades opgezet in Zaanstad, Weesp en Huizen. De komende periode wordt dat aantal landelijk flink uitgebreid, waardoor tienduizenden huishoudens geholpen kunnen worden. Samen met Vattenfall, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ABN Amro en Shell, doneert Rabobank 1.250.000 euro aan de FIXbrigade, een bedrag dat via een fondsenwervingsbijeenkomst werd opgehaald.

Jansen op de Haar is blij met die support: “Dankzij de financiële bijdrage kunnen we Stichting FIXbrigade Nederland opzetten en dit initiatief in meer Nederlandse steden uitrollen, leermeesters werven en opleiden en nieuw materiaal en gereedschap aanschaffen. Met als doel het realiseren van tachtig nieuwe lokale FIXbrigades en 20.000 energiezuinig gemaakte woningen voor eind maart 2024.”

Verbinding

Maar Rabobank helpt op meerdere fronten. Behalve met financiële steun, denkt de coöperatieve bank vanuit HR mee over het invullen van de arbeidsplaatsen bij de FIXbrigade en worden waardevolle contacten gelegd via lokale netwerken van de bank zoals gemeentes, voedselbanken en woningcoöperaties. Daarnaast helpt Rabobobank met de strategie en het businessmodel van de FIXbrigade, met het faciliteren van meetings en met het zoeken naar vrijwilligers.

Jerry Notenboom, coöperatief directeur Rabobank metropoolregio Amsterdam: “Als coöperatieve Rabobank ondersteunen wij maatschappelijke initiatieven, waarbij we niet alleen financieel een bijdrage leveren, maar ook helpen met de opschaling en om verbinding te leggen. Het mooie van de FIXbrigade is dat het zorgt voor werkgelegenheid, voor het verlagen van de lasten én bijdraagt aan de energietransitie. Deze samenwerking is ons daarom op het lijf geschreven.”


Zelf een lokale FIXbrigade opzetten in jouw gemeente?