De FIXbrigade helpt energiearmoede te bestrijden

16 februari 2024 10:59

Energiearmoede houdt ons allemaal bezig. De stijging van energieprijzen leidt tot honderdduizenden huishoudens die de rekening met moeite of zelfs niet kunnen betalen. Vooral huishoudens met lage inkomens kunnen vaak geen kant op, omdat ze het energiezuinig maken van hun woning niet kunnen bekostigen.

Rabobank

De FIXbrigade helpt mensen te besparen op hun energiekosten. Als coöperatieve bank vinden wij het belangrijk om samen te werken met organisaties die bijdragen aan een inclusieve samenleving en aan een financieel gezonder leven voor iedereen. Daarom is Rabobank een partnership aangegaan met de FIXbrigade.

Wat is de FIXbrigade?

De FIXbrigade helpt sinds 2019 mensen met een laag inkomen om hun woning te isoleren. Omdat 87% van de mensen in energiearmoede in een huurwoning woont, richt de FIXbrigade zich (vaak in overleg met de verhuurders) op kleine besparingsmaatregelen, zoals het plaatsen van tochtstrippen, kitten van kieren en installeren van ledlampen. Hiermee wordt jaarlijks per inwoner € 300 tot wel € 1200 per jaar bespaard. Voor bewoners met een inkomen tot 140 procent van het minimumloon zijn de werkzaamheden en materialen kosteloos. De FIXbrigade is tevens een leerwerktraject waarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid.

Opschaling en ambitie

Het project heeft dankzij financiële steun van de Europese Unie en de Gemeente Amsterdam flink kunnen opschalen. Hiervan kon de stichting zes nieuwe medewerkers aantrekken die samen ongeveer 120 leerlingen begeleiden. Daarnaast is de succesvolle formule uitgebreid naar andere stadsdelen, Almere en Zaanstad.
Het doel voor eind maart 2024 is om 80 nieuwe lokale FIXbrigades en 20.000 energiezuinig gemaakte woningen te realiseren. De ambitie is om uit te breiden in de rest van Nederland. Daar kan de stichting uw hulp goed bij gebruiken.

Wat kan ik betekenen voor de FIXbrigade?

De Stichting FIXbrigade Nederland is een startup organisatie die samen met u en alle andere nieuwe fixers vorm gaat krijgen. Er moeten honderdduizenden woningen energiezuinig gemaakt worden. Ga samen deze fantastische uitdaging aan door een lokale FIXbrigade op te zetten in samenwerking met de lokale gemeente en lokale organisaties of ga aan de slag als Fixer. Meer weten? Ga naar www.fixbrigade.nl.


Ben jij benieuwd naar nog meer initiatieven in de MRA, bekijk dan onze infographic!