Growing a better world together

In 2023 bestond Rabobank 125 jaar als coöperatieve bank. Sinds onze oprichting in 1898 werken we als coöperatieve bank samen aan steeds betere oplossingen voor iedereen. De behoefte om onze economie en samenleving te transformeren tot duurzamere manieren van leven en werken, is nog nooit zo groot geweest. We willen bijdragen aan de transities die voor ons en onze stakeholders van belang zijn, nu en in de toekomst.

Op deze pagina geven we een indruk van de positieve impact die we proberen te maken voor onze leden, klanten en de wereld om ons heen. Onze focus ligt op een toekomstbestendig voedsel- en energiesysteem. Met onze kennis, netwerken, producten en diensten helpen we onze klanten om bij te dragen aan deze transities en maken we werk van onze missie: growing a better world together.

drone en twee mannen

Onze cijfers in 2023

Wat belangrijk is voor onze klanten en stakeholders, is belangrijk voor ons. Met onze kennis, netwerken, producten en een bijdrage uit onze netto winst stellen wij onze leden, klanten, medewerkers en partners al 125 jaar in staat om een verschil te maken in de samenleving.

Duurzame financieringen

€0

miljard

2022: 31.4

Video Stefaan Decraene en Bas Brouwers over onze jaarcijfers 2023

Video afspelen
Sportend meisje rent juichent langs team

125 jaar samenwerken en we leren nog steeds

We beseffen dat we er nog niet zijn. Grote veranderingen gaan nooit over één nacht ijs: we leren elke dag van al onze klanten en twee miljoen leden, partners en van iedereen die er anders naar kijkt. Daar zijn we dankbaar voor. Want wij geloven dat we alleen samen steeds betere oplossingen voor elkaar kunnen krijgen.

Mensen rondom een moestuintje

Impact maken doe je samen

De goede resultaten in 2023 stellen Rabobank in staat om nog meer te betekenen voor de maatschappij. In 2023 heeft Rabobank € 400 miljoen beschikbaar gesteld om klanten, leden en medewerkers te helpen bij de transitie naar een duurzamere toekomst.

€ 40 miljoen is bestemd voor het jaarlijkse coöperatieve dividend van de bank, waarmee we bijdragen aan sociale en maatschappelijke bijdragen aan de lokale energie- en voedseltransities, onder meer door Rabo ClubSupport en de Rabo Foundation. De overige € 360 miljoen is gereserveerd voor vijf extra coöperatieve initiatieven, die elk andere uitdagingen en behoeften invullen.

Onze coöperatieve initiatieven

Coöperatief Isolatiebudget

We geven hypotheekklanten met een woning met energielabel G of F gratis energieadvies op maat en 1.000 euro om hun woning te isoleren.

huis in een veld
portret Stefaan Decraene

Onze coöperatieve initiatieven

Voorzitter van onze groepsdirectie Stefaan Decraene: “Dankzij solide bedrijfsprestaties kan onze coöperatie meer doen voor onze klanten, leden en medewerkers. Het stelt ons in staat om extra en nieuwe coöperatieve producten en initiatieven te ontwikkelen die hen ondersteunen om de transitie van het energie- en voedselsysteem te versnellen, zowel in Nederland als wereldwijd.”

Bekijk de video

In 2023 hebben we ook...

275.000

boeren ondersteund met ons Acorn programma

400 miljoen

in coöperatieve duurzaamheidsinitiatieven gestoken

15.000 woningen

gerealiseerd via BPD Woningfonds

twee verpleegsters open samen op een plein

Better World

We weten dat verandering nodig is en daar willen we aan bijdragen. Voor ons betekent dat dat we handelen naar het klimaat, de natuur waarderen en mensen in staat stellen om mee te gaan in deze transities.

We gebruiken onze financiële oplossingen, kennis en netwerken om klanten te helpen bij de overgang naar een duurzame toekomst en om 'het systeem' in een duurzame richting te sturen. We richten ons op het bijdragen aan het versnellen van het voedsel- en energietransitie. Iedereen heeft voedsel en energie nodig en zowel het voedsel als het energiesysteem is op dit moment niet toekomstbestendig.

Onze bijdrage aan een betere wereld

Energiecoöperaties

Het energiesysteem in Nederland staat voor een gigantische transformatie. Naast de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen, is in het Klimaatakkoord ook de ambitie vastgelegd dat 50% van de duurzame energieproductie in een regio in handen is van de lokale gemeenschap. De Rabobank helpt energiecoöperaties op verschillende manieren. We hebben verschillende ‘energie coöperatie desks’ in het hele land. Bovendien kunnen we vanuit ons coöperatief dividend een ontwikkelingsbijdrage leveren aan de lokale energieprojecten.

Lees hier meer
Groep mensen op een dak met zonnepanelen
Martijn Kwant en Stijn Vos

In gesprek over….

Martijn Kwant is Lead Energy Transition bij Rabobank. Stijn Vos is ondernemer en sinds 2015 CEO van Enstall, een bedrijf dat montagesystemen voorzonnepanelen op daken ontwikkelt. Samen gaan zij in gesprek over de energietransitie. Het hoofdonderwerp van het gesprek is: Hoe kunnen we een succesvolle energietransitie versnellen?

Lees het interview
In gesprek over landbouw

In gesprek over….

Alex Datema is directeur Food & Agri bij Rabobank en Roy Meijer is voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), een organisatie die de belangen behartigt van agrarische jongeren in Den Haag en Brussel. Het hoofdonderwerp van het gesprek is: Helpt de Rabobank mij als ik nog niet aan alle duurzaamheids-criteria voldoe?

Lees het interview
Mensen die praten om een tafel

Better Bank

Vanuit onze coöperatieve mentaliteit zijn we altijd op zoek naar duurzame en evenwichtige groei. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze klanten. Het welzijn van onze medewerkers staat voorop. Wij bieden een plek waar iedereen kan werken, ontwikkelen en groeien om hun volledige potentieel te bereiken. Wij geloven dat diverse en inclusieve teams in het hart van de Rabobank van fundamenteel belang zijn voor ons succes op de lange termijn.

Onze bijdrage aan een betere bank

Medewerkers in hun kracht

We willen dat onze medewerkers resultaten boeken, waarde toevoegen voor onze klanten en bijdragen aan onze doelen. Dat kan alleen als we ze de beste omgeving bieden om in te werken, zich te ontwikkelen en te groeien: kortom, als de Rabobank een ‘great place to be’ is. Voor ons betekent dit een veilige en ondersteunende plek, waar mensen zich gewaardeerd voelen en hun volledige potentieel kunnen bereiken. Het creëren van zo'n plek vereist niet alleen duidelijke rollen en verantwoordelijkheden, maar ook diverse en inclusieve teams die samenwerken.

Lees hier meer
Twee vrouwen werken achter de laptop
2 mannen in een kas

Onze impact in 2023

Er is een grote urgentie om onze economie en samenleving om te vormen naar duurzamere manieren van leven en werken. Vanuit onze coöperatieve mentaliteit willen we een bijdrage leveren naar een betere wereld door ons te richten op de transities die voor ons en onze stakeholders nu en in de toekomst van belang zijn.

Met dit Impact Report willen we een indruk geven van hoe we streven naar een positieve impact op de samenlevingen die we dienen en hoe we willen bijdragen aan de transities die we nodig achten.

Impact Report 2023