Derde collectietentoonstelling in Rabo@Depot

Voor de nieuwe tentoonstelling in Rabo@Depot in Boijmans Van Beuningen is het werk Mental Map van Fernando Sánchez Castillo het uitgangspunt. In dit werk, dat Sánchez Castillo maakte ter gelegenheid van zijn solotentoonstelling in de Rabo Kunstzone in 2013, krijgen we een kijkje in het hoofd van de kunstenaar. We zien hoe hij associaties maakt tussen beeld en vorm, tussen oude en nieuwe verhalen en hoe dat alles in een prachtig beeldrijm samenvalt.

Parallellen met de geschiedenis, verhalen en mythes

Verweven in de Mental Map zit het eeuwenoude verhaal van David en Goliath; de eenling die het opneemt tegen de (over)macht. Misschien wel het meest treffend vastgelegd in die die iconische foto van de anonieme Chinese man die in 1989 in zijn eentje een colonne tanks tegenhield op het Tiananmenplein in Beijing. Maar Fernando legt meer parallellen met de geschiedenis, verhalen en mythes.

Verderop in de tentoonstelling zien we een draaiende carrousel vol raadselachtige papieren figuren die rechtstreeks uit een koortsdroom lijken te komen. Kijken we liggend op onze rug naar de wonderlijke bomen van Michael Raedecker, zien we hoe Ger van Elk de rimpelingen in water probeert glad te strijken, of verbazen we ons over de kleine verschillen tussen de eettafel en de vergadertafel van een vrouwelijke captain of industry gefotografeerd door Jacqueline Hassink.

Tegenstellingen dus; klein versus groot, complex versus eenvoud, openbaar versus privé; fragiel versus robuust. Natuur en cultuur én de mens die zich daarbinnen staande houdt.

Groepstentoonstelling met werken van: Leon Adriaans, Atelier Van Lieshout, Ger van Elk, Alicia Framis, Jacqueline Hassink, Arne Hendriks, Carlijn Kingma, Job Koelewijn, Mark Manders, Pieter Laurens Mol, Matthew Monahan, Hans Op de Beeck, Antonietta Peeters, Michael Raedecker, Fernando Sánchez Castillo, Karen Sargsyan en Guido van der Werve.

De tentoonstelling is nu te zien in Rabo@depot op de vierde verdieping van depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24, Rotterdam, open op donderdag, vrijdag en zaterdag (gesloten op 23 en 29 juni).