Salim Bayri wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022

De kunstenaar Salim Bayri wint de veertiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De vakjury onder voorzitterschap van (oud-)politica Lilianne Ploumen koos voor Salim Bayri, die was voorgedragen door schrijver Abdelkader Benali. "Hij is een kunstenaar die je aanvankelijk op het verkeerde been zet, maar die door zijn verfrissende blik en zijn oprechte nieuwsgierigheid naar alledaagse zaken, volledig weet te overtuigen. Hij laat de kijker in verbazing en verwondering achter", stelt de jury.

Prijs uitgereikt in het Stedelijk Museum Schiedam

De kunstenaar kreeg de prijs van € 10.000 dinsdagavond 22 november 2022 uitgereikt in het Stedelijk Museum Schiedam. Opium Radio van AVROTROS maakte de uitslag tijdens een live-uitzending bekend.

De kandidaten voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs worden voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld. Bayri is gescout door schrijver Abdelkader Benali, Kersten door Yasmijn Jarram (Kunstmuseum Den Haag), Parry door kunstenaar Aukje Dekker en Waruguru door Hester Alberdingk Thijm (AkzoNobel Art Foundation). Bij de prijs hoort een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Het werk van de genomineerde kunstenaars, inclusief winnaar Bayri, is nog te zien t/m 15 januari 2023.

Publiekswinnaar

Minne Kersten werd op zondag 8 januari gekozen tot publieksfavoriet en wint hiermee een geldbedrag van €2.500.-. In het winnende werk van Kersten, ‘Constant Companion’ (2021), is op film te zien hoe een raaf op eigen houtje een ravage aanricht in een door de kunstenaar gecreëerde installatie waarvan de restanten nog te zien zijn in het Stedelijk Museum Schiedam t/m 15 januari.

Jury

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Volkskrant, Rabobank en Stichting Stokroos.

Als partner in cultuur hecht Rabobank belang aan zowel talentontwikkeling als diverse initiatieven die kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk maken. Kunst biedt ons een blik op de wereld waarin we leven en is een barometer voor onze maatschappij. Belangrijk vinden we dan ook dat jong talent de ruimte krijgt en gestimuleerd wordt.

Sinds 2019 sponsort Rabobank dan ook de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Dit is een prijs om jong en eigenzinnig kunsttalent zichtbaar te maken voor een groot publiek.