
De lessen van vier jaar Rabo SmartBuilds:
“Als het makkelijk was, hadden ze ons oma wel gebeld”
De start-up Rabo SmartBuilds, die verplaatsbare woningen voor tijdelijke locaties ontwikkelt, werd een kleine vier jaar geleden binnen Rabobank opgericht.
Nu dit eigenzinnige ‘Rabo-bedrijfje’ de jongste fase succesvol is ontgroeid, wordt verdere opschaling per 1 juni binnen gebiedsontwikkelaar en Rabobank-dochter BPD voortgezet. Directeur Remco Boer blikt tevreden terug op de afgelopen periode en doet een boekje open over de ups en downs van het start-uptraject.
Veerkracht
Welke lering trekken de collega’s van Rabo SmartBuilds uit de enerverende start-up-fase? Boer kan er naar eigen zeggen een boek over schrijven. “Sterker nog: dat ga ik misschien ooit nog wel doen”, zegt hij. “Terugkijkend kan ik in ieder geval concluderen dat Rabobank een ijzersterk merk met een gigantisch lokaal netwerk is. Daar hebben we echt de vruchten van geplukt. Je komt overal aan tafel en met één of twee telefoontjes heb je contact met elke wethouder of gemeente. Aan de andere kant stapten we wel in een nieuwe markt, met een nieuw product. En projectontwikkeling is echt een ‘relatieproduct’, waarbij vertrouwen winnen cruciaal is. En dat kost tijd. Véél tijd, die je moet investeren in de relaties met alle betrokkenen. Maar uiteindelijk moet je jezelf ook bewijzen door te laten zien wat je in huis hebt. Daarom was het Texel-project voor ons zo belangrijk, dat maakt het tastbaar. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk naar een showcase toewerkt. Waarbij je geen concessies doet aan kwaliteit, maar wél snelheid toont.”

Behalve die snelheid zijn er wat Boer betreft nog een aantal eigenschappen bepalend geweest voor het slagen van dit project. Hij noemt drie toverwoorden: daadkracht, doorzettingsvermogen en veerkracht. “Met de juiste collega’s en goede partnerships hebben we ons door heel wat tegenslagen setbacks heen geslagen. Ik heb ook veel respect voor mijn teamleden die na een tegenslag steeds weer terugveerden. Zo hebben we meermaals meegemaakt dat een wethouder waarmee we net een goede band hadden opgebouwd weer opstapte. Of een wethouder die had toegezegd maar door zijn ambtenaar werd teruggefloten. En een mooi plan dat bíjna was goedgekeurd, maar door raadsleden die niet van de hoed en de rand wisten werd teruggedraaid. Tel daar een flinke berg niet nagekomen afspraken bij op en je kunt je voorstellen dat er heel wat geduld en volharding nodig was. Dat kostte tijd en energie, maar ook dat hoort erbij. Regelmatig relativeerden we dit met een Brabants gezegde: Als het makkelijk was, hadden ze ons oma wel gebeld.”
Bagagedrager
Ook intern moest er soms wat wrijving overwonnen worden. Boer: “We zijn binnen de bank natuurlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. De start van Rabo SmartBuilds werd groots bekend gemaakt, waardoor we veel aandacht kregen. Binnen een grote organisatie als Rabobank krijg je dan van veel mensen een goed bedoelde mening en advies. Dat is prima natuurlijk, alleen merkten we dat veel collega’s op de spreekwoordelijke bagagedrager wilden springen, maar dat we zelf náást de fiets zouden lopen wanneer we iedereen toelieten! Het was dus zaak dat we duidelijk afbakenden wie aan tafel kwam te zitten en wie welke verantwoordelijkheid had. Want met alleen meepraten kom je niet direct verder. Integendeel: dat remt de boel soms alleen maar af. Een klein besluitvaardig team met korte lijnen naar de belangrijkste stakeholders was noodzakelijk, anders waren we misschien wel weggezakt in het moeras van politiek en polderen dat Rabobank soms kan zijn, haha.”
““We zijn binnen de bank natuurlijk een beetje een vreemde eend in de bijt””
Vliegwiel
Boer is verder zeer te spreken over de ‘verhuizing’ naar BPD. “Dat is de grootste projectontwikkelaar van Nederland, met enorm veel kennis, kunde, ervaring en grondposities”, zegt hij. BPD kent de bouwers en gemeenten met wie we samenwerken en kan daardoor goed overzien wat er allemaal speelt. Daardoor zal besluitvorming sneller gaan, verwacht ik. Ook kunnen we gebruikmaken van schaalvoordeel, bijvoorbeeld bij inkoop, en een beroep doen op de specialisates die BPD in huis heeft. Zoals kostendeskundigheid en een eigen studio voor het maken van schetsontwerpen.”
“Op de vele grondposities die nu liggen te ‘wachten’, kunnen we starten met Rabo SmartBuilds-woningen”, vervolgt hij. “BPD kan die locatie parallel daaraan permanent ontwikkelen – en in die ontwikkeling de SmartBuilds-woningen gebruiken of verplaatsen naar een andere BPD-locatie. Die mogelijkheid heeft echt niemand in de markt. Er is geen andere partij met de naam en financiële middelen van Rabobank, met de kennis, ervaring en posities van BPD en met de modulaire-bouwsnelheid van Rabo SmartBuilds. Ik kijk er echt naar uit om dat vliegwiel aan te zwengelen. Gezamenlijk gaan we de woningmarkt dan een nog grotere boost geven.”
‘Geef woningzoekenden een stem’
Kunnen klanten, medewerkers van Rabobank en BPD, en andere betrokkenen, nog helpen bij dit opschaalverhaal van Rabo SmartBuilds? “Zeker!”, zegt Boer. “Ik wil iedereen oproepen om met ons mee te blijven denken en om de stem van de woningzoekende te laten horen. Want waarschijnlijk ken je wel iemand die in de knel zit op de huidige woningmarkt. En meestal is het zo dat als er een nieuw woningbouwproject wordt aangekondigd, dat het de bezwaarmakers zijn die zich laten horen – de woningzoekenden zie en hoor je nauwelijks. Geef hen dus een stem en stimuleer ook het ‘denken vanuit de woningzoekende’, als in jouw buurt zo’n project wordt aangekondigd.”
“Laat het algemeen belang dus meewegen en probeer je niet blind te staren op de tegenargumenten, zoals het uitzicht dat mensen wordt ontnomen, of de toename van het aantal auto’s in de straat. Want niemand kan de woningcrisis zelf oplossen – daar hebben we juist élkaar hard voor nodig!”