Rabobank

Texelwende: 120 woningen op Texel!

Eind 2024 staan er 120 gloednieuwe, betaalbare huurwoningen aan de Kolibrievlinder in Den Burg op Texel. Instapklaar voor bewoners. Lees hieronder meer over de woningen, voor wie ze bedoeld zijn en wanneer je je kan inschrijven.

gezin

Voor wie zijn de woningen bestemd?

De woningen zijn bestemd voor mensen die aan Texel verbonden zijn, bijvoorbeeld omdat ze op het eiland wonen of werken. Je krijgt voorrang als je een maatschappelijk beroep uitoefent. Werk je bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs, bij de politie of brandweer, dan kom je hiervoor in aanmerking.

De 120 woningen zijn verdeeld over 70 middenhuur woningen en 50 sociale huurwoningen. Rabo SmartBuilds verhuurt de 70 middenhuur woningen en woningcorporatie Woontij verhuurt de 50 sociale huurwoningen.

collectieve inschrijving zonnepanelen

Wat zijn het voor woningen?

De woningen van Rabo SmartBuilds vallen in het zogenaamde middenhuursegment. Dat betekent dat de huurprijs ligt tussen EUR 879,66 nu de bovengrens van sociale huur, en ongeveer EUR 1.150,-. De exacte huurprijzen worden in een later stadium bekend gemaakt. Rabo SmartBuilds biedt drie typen woningen aan, variërend in grootte, aantal slaapkamers en aantal woonlagen.

    Familiehaven: 3 slaapkamers, 78 m2 woonoppervlak, 2-laags Compacthuis: 2 slaapkamers, 62 m2 woonoppervlak, 2-laags Comforthof: 2 slaapkamers, 78 m2 woonoppervlak, 1-laags
Groen en cohesie

Groene buitenruimte en sociale cohesie

De woningen hebben een eigen buitenruimte, en daarnaast kunnen bewoners gebruik maken van een gemeenschappelijk stukje groen. Iedere woning wordt geplaatst in een hofje, waardoor onderling contact met de buren heel makkelijk wordt gemaakt. ​

De buitenruimte speelt een belangrijke rol in dit project: we plaatsen veel planten, bomen en ander groen met aandacht voor de lokale biodiversiteit. Het groen houdt de omgeving koeler tijdens hete zomerdagen. Extreme regenval wordt goed opgevangen door de toepassing van zogenoemde wadi’s. Dit is een wateropslag- en infiltratie voorziening.

Duurzaam

Comfortabel en duurzaam

De woningen zijn gasloos, zeer goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Hierdoor zijn de woningen comfortabel en zijn bovendien minder fossiele brandstoffen nodig voor verwarming. Dit brengt een extra voordeel met zich mee: de energierekening is lager dan die van een woning zonder goede isolatie en zonnepanelen.​

Naast het feit dat de woningen energiezuinig zijn, bestaan ze grotendeels uit hout. Wonen in hout kent veel voordelen: hout bevat geen giftige of chemische stoffen en het straalt een warme en rustige sfeer uit. Bovendien zorgt hout voor een aangenaam en stabiel woonklimaat. En leuk om te weten: hout is in vergelijking met beton of staal veel lichter waardoor er minder brandstoffen nodig zijn voor het transport. Dit maakt het efficiënter qua brandstofverbruik en dus duurzamer. Daarnaast heeft hout tijdens de groei CO2 opgeslagen, een belangrijke functie in het licht van klimaatverandering.

Verplaatsbaar

De woningen zijn verplaatsbaar

Het is de bedoelding dat de woningen na 40 jaar worden verplaatst naar een volgende locatie; het project heeft dus qua locatie een tijdelijk karakter. Je zult misschien denken: “verplaatsen, hoe dan?” De woningen worden in een fabriek gebouwd en komen kant en klaar aan op Texel. Na 40 jaar worden ze in het geheel weer ‘opgepakt’ en verplaatst. Heel simpel!

Ook al is het bouwproces misschien anders dan je gewend bent, de woningen voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen als woningen die op een bouwplaats worden gebouwd. Anders gezegd, de woningen voldoen aan het bouwbesluit voor permanente woningen. Ook belangrijk om te weten: de bewoners krijgen vaste huurcontracten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je op korte termijn weer op zoek moet gaan naar een nieuwe woning.​

Klok

Wanneer gebeurt het?

De fabriek begint in januari 2024 met de bouw van de woningen. Naar verwachting zullen de eerste woningen in het voorjaar van 2024 met de boot aankomen op Texel. Eind 2024 zullen alle woningen geplaatst en bewoond zijn. Omdat de woningen in etappes woonklaar worden gemaakt, zullen de eerste bewoners al eerder in het jaar de woning kunnen betrekken.

Het ontstaan van Texelwende

In 10 weken tijd verschijnen er 120 nieuwbouwwoningen op Texel. Aan de Marsweg-Zuid in Den Burg bouwt Barli voor Rabo SmartBuilds en woningcorporatie Woontij de wijk Texelwende. De wijk bestaat uit volledig modulaire woningen, duurzaam gebouwd in de woningfabriek van Barli in Uden. In een aantal korte video's vertellen we over de realisatie van dit bijzondere project.

Texelwende - 01 -Bouwen in de Woningfabriek

Deel 1: bouwen in de fabriek, hoe zit dat precies?

Een korte impressie van de productie van onze nieuwe modelwoningen. Speciaal voor Rabo SmartBuilds werden in amper drie weken 'from scratch' deze woning gerealisseerd.

Texelwende - 02 - Naar het eiland

SmartBuilds

Betrokken partijen

Rabo SmartBuilds maakt dit project mogelijk in samenwerking met Woningcorporatie Woontij en Gemeente Texel. Modulaire woningbouwer Barli uit het Brabantse Uden bouwt de woningen. Schep Vastgoedmanagement is de partij die de verhuur van de woningen verzorgt.

Mediakit

SmartBuilds

Transport 1e woningen

Bij gebruik foto's graag o.v.v. Bertil van Beek Fotografie

Downloads
SmartBuilds

Beelden uit fabriek Barli

Bij gebruik foto's graag o.v.v. Barli

Downloads
SmartBuilds

Plaatsing 1e woningen

Bij gebruik foto's graag o.v.v. Bertil van Beek Fotografie

Downloads