Alleen samen houden we Nederland (digitaal) veilig

Man met laptop

Minister-president Mark Rutte en Hans de Boer, voorzitter van het VNO-NCW, hebben vandaag een adviesrapport over Cybersecurity in ontvangst genomen. Namens de Rabobank heeft Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur, deelgenomen in de commissie die dit rapport heeft opgesteld.

Digitaal veilig houden

Draijer geeft aan dat hij grote waarde hecht aan de conclusies en aanbevelingen uit het rapport. “Het is ontzettend belangrijk om samen te werken aan het digitaal veilig houden van Nederland. Er is geen partij, hoe groot of klein ook, die in staat is om het hele speelveld af te dekken. Het gaat om een strijd tegen goed georganiseerde, professionele misdaad. Dat vergt maximale samenwerking van veel specialismen.”

Kernwaarden

Draijer benadrukt dat cybersecurity nog veel verder gaat dan technische maatregelen tegen bijvoorbeeld het hacken van computersystemen of het besmetten van apparatuur met kwaadaardige software. “De hele wereld is slechts een paar muisklikken van ons verwijderd. Iedereen kan alles vinden, en iedereen kan altijd gevonden worden. Dat zijn in een paar woorden de kernwaarden van het gebruik van Internet en de mogelijkheden daarvan.”

Keerzijde

De voorzitter van de Raad van Bestuur geeft aan dat naast de enorme voordelen die de moderne informatiemaatschappij heeft voor de burger, er ook een keerzijde aan zit: “Criminelen maken ook volop gebruik van deze mogelijkheden. Phishing is een bekend verschijnsel. Maar ook zaken als internetoplichting, datingfraude, identiteitsdiefstal, factuurfraude etc. worden dankzij die moderne mogelijkheden kinderspel en de pakkans is door alle anonimiteit helaas vrij klein.”

Criminaliteit voorkomen

De Rabobank hecht er grote waarde aan dat ook op dit vlak Nederland zo veilig mogelijk blijft. Draijer: “Nederland moet een veilig land zijn om in te leven, te werken en zaken te doen. Wij vinden het dan ook erg belangrijk dat wij samen met onze klanten en de publieke sector dit soort criminaliteit zoveel als mogelijk voorkomen. Dat doen we preventief in de opzet van onze producten en in voorlichting. Maar bijvoorbeeld ook correctief door aanvullende maatregelen op het gebied van fraudemonitoring en detectie. En natuurlijk zoeken we hierbij samenwerking met alle partijen die hier een waardevolle betekenis in kunnen hebben".

Lees het rapport op cybersecurityraad.nl

Lees meer over veilig zakelijk bankieren

Utrecht, 6-10-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn