Kwartaalbericht Woningmarkt: derde kwartaal

Kwartaalbericht Woningmarkt

Koop- en huursector groeien verder uit elkaar

Het gaat de Nederlandse economie voor de wind met de stijgende werkgelegenheid, toenemende consumentenbestedingen en een hoog consumentenvertrouwen. Dit economische herstel is ook op de woningmarkt te merken. Nog nooit zijn in drie maanden tijd zoveel huizen verkocht als in het derde kwartaal van dit jaar. Maar liefst 61.391 woningen wisselden van eigenaar. Dat is 1,1% meer dan in hetzelfde kwartaal van 2016. Volgens Rabo Research is dit voorlopig het laatste verkooprecord voor de Nederlandse woningmarkt.

Woningmarkt-econoom Christian Lennartz van de Rabobank: "In september zijn juist 1,8% minder huizen verkocht dan in september vorig jaar. Dat ligt vermoedelijk niet aan de vraag naar koopwoningen, die door de stijgende werkgelegenheid, het hoge vertrouwen en de aanhoudende lage rente nog altijd sterk is. Het lijkt erop dat het dalende aanbod van betaalbare woningen een bepalende factor is. Volgens cijfers van woningwebsite HuizenZoeker was het aantal te koop staande huizen afgelopen kwartaal 30% lager dan een jaar eerder.”

Stijgende huizenprijzen

Het afgelopen kwartaal liet opnieuw een flinke stijging van de Nederlandse huizenprijzen zien. Een woning was in het derde kwartaal gemiddeld 2,3% duurder dan in het tweede kwartaal, en kostte ruim 7,5% meer dan een jaar eerder. De rentes zijn laag en dat blijven zij naar verwachting ook in 2018. Door de groei van de Nederlandse economie is de verwachting dat de prijzen gemiddeld met 7,6% stijgen voor dit jaar en 7,0% voor 2018.

Belang van betaalbare huurwoningen

Voor woningen in de particuliere huursector moeten steeds hogere huren worden betaald. Het nieuwe kabinet benadrukt in het regeerakkoord dan ook het belang van meer betaalbare woningen in de vrije huurmarkt. Lennartz vervolgt: "Terecht, want een betaalbare en toegankelijke huursector speelt een bepalende rol op de woningmarkt. Er zijn huishoudens die nog geen overstap naar een koophuis willen maken. Bijvoorbeeld omdat zij nog niet zeker zijn van hun baan of nog niet in een gevestigde relatie zitten. Een huurhuis sluit vaak beter aan op de behoeften van deze groep. Een beter betaalbare huurwoning biedt de mogelijkheid om te kunnen sparen voor de aankoop van een huis. Op langere termijn vergroot een betaalbare huursector dus de kansen voor jonge huishoudens op de koopwoningmarkt. Als laatste zorgt een betaalbare huurmarkt ervoor dat lagere inkomens en huishoudens die onverwacht moeten verhuizen, bijvoorbeeld na een relatiebreuk, dit vlot kunnen doen zonder tegen groeiende betaalrisico’s of zelfs het risico op armoede aan te lopen.”


Lees het volledige Kwartaalbericht Woningmarkt

Utrecht, 17-11-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn