Oplichting via sociale media

Man kijkt op zijn mobiele telefoon

Oplichters blijven creatief om u geld afhandig te maken. Tegenwoordig weten ze ook via sociale media te stelen. Via Facebook of bijvoorbeeld WhatsApp doen criminelen of zij een bekende van u zijn met een geldprobleem.

Trucs via Facebook en WhatsApp

Het kan gebeuren dat een ‘bekende’ u op Facebook vraagt om geld voor te schieten. Wees alert als u zo een verzoek krijgt. De kans is groot dat het om een vals profiel gaat.

Ook via WhatsApp zijn situaties bekend waarin mensen dachten dat ze met een bekende chatten. U krijgt bijvoorbeeld een berichtje van een onbekend nummer, maar met de profielfoto van een bekende. U denkt dat u met die bekende chat, maar in werkelijkheid is het een oplichter. Hij schrijft dat hij in een ‘noodsituatie’ zit en tijdelijk op een ander nummer bereikbaar is. Vervolgens wordt gevraagd of u wat geld wilt overmaken om te helpen.

Bekijk een voorbeeld van WhatsApp-fraude op Fraudehelpdesk.nl

Advies

Als u via sociale media een verzoek krijgt van iemand die u kent om geld voor te schieten, vraag dan altijd via een ander kanaal of het echt om die persoon gaat. Bel hem of haar bijvoorbeeld even op het nummer dat u kent, in plaats van dat u een tekstbericht terugstuurt. Zo kunt u beter inschatten het verzoek oprecht is.

Lees meer over veilig bankieren

Utrecht, 2-5-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn