Oplichting: wat er gebeurt

vrouw met iphone

De laatste tijd zijn er steeds meer gevallen van oplichting via internet. Op allerlei manieren proberen criminelen ervoor te zorgen dat u geld naar hen overmaakt. Hieronder vindt u een aantal actuele voorbeelden. Ons advies: let altijd goed op of u geld overmaakt naar de juiste persoon of organisatie.

Neprekeningen

U krijgt een rekening of aanmaning via e-mail. Die lijkt afkomstig van een vertrouwde partij als KPN, Ziggo of het Centraal Justitieel Incassobureau. Deze naam moet u ook invullen bij de betaling, dus u denkt dat u het juiste bedrijf betaalt. In werkelijkheid is het rekeningnummer van een crimineel. De bank kan dit helaas slechts beperkt controleren.

Bel dus het bedrijf als u een rekening krijgt die u niet verwacht of niet vertrouwt. Gebruik hiervoor niet het telefoonnummer uit de e-mail, maar zoek het nummer zelf op.

Lees meer over oplichtingsmails op de site van de NOS

Microsoft-fraude

U heeft Windows op uw computer en krijgt een e-mail die van Microsoft lijkt te zijn. Via een link in de e-mail zou u Windows 10 kunnen installeren. De mail is echter afkomstig van criminelen. Als u op de link klikt, blokkeert uw computer. Vervolgens moet u betalen om dit ongedaan te maken. Doe dat niet. Zelfs als u betaalt, kan het zijn dat criminelen nog in uw computer kunnen meekijken.

Lees wat u moet doen voor Windows 10 op de site van Microsoft

Valse webshops

U wilt een online aankoop doen. De site lijkt op die van een bekende Nederlandse winkel, maar is dat niet. U betaalt aan een vage webshop ergens in het buitenland. En het is nog maar de vraag of u krijgt wat u heeft besteld. Controleer dus altijd of de website echt is.

Bekijk tips over online winkelen op de site van televisieprogramma 'Opgelicht'

Utrecht, 19-8-2015

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn