Rabo Woonenquête 2017

Rabobank Woon enquête, inzicht in wat er speelt op de huizenmarkt

Het sentiment op de huizenmarkt is snel omgeslagen ten opzichte van een aantal jaar geleden. Dit blijkt niet alleen uit de verkoopcijfers, maar ook uit de Rabo Woonenquête: een onderzoek dat de Rabobank deed onder Nederlanders. In het onderzoeksrapport leest u welke woonwensen mensen hebben en welke concessies kopers vaak doen in hun zoektocht naar hun ideale woning. Een opvallende conclusie is dat starters bereid zijn veel geld te betalen voor hun eerste koophuis. Lees conclusies op deze pagina en in het rapport.

Verhuisredenen

De laatste vijf jaar is de vraag naar woningen blijven stijgen. De redenen voor die kooplust verschillen. Drie belangrijke redenen voor starters op de woningmarkt:

  • 46% geeft aan vooral te willen kopen vanwege de lagere lasten ten opzichte van huren 
  • 41% kiest voor een koopwoning om naar eigen smaak in te kunnen richten
  • 28% ziet een koopwoning als vorm van vermogensopbouw

Toekomstbeeld

Zowel starters (73%) als doorstromers (63%) geven aan dat ze de huizenprijzen afgelopen tien jaar hebben zien stijgen. Zij verwachten dat de stijging ook de komende jaren verder doorzet. Vooral in de omgeving van Groot-Amsterdam (79%) en West-Nederland (75%) denken de ondervraagde Nederlanders dat de prijzen (sterk) gaan stijgen.

---

Verduurzamen

Steeds meer woningeigenaren hebben interesse in duurzaam wonen. Verduurzamen scheelt gas- en elektriciteitskosten en de waarde van de woning stijgt. 78% van de deelnemers aan de woonenquête geeft aan interesse te hebben in zonnepanelen en een kwart ziet een aardwarmte-installatie wel zitten.

Actualiteit

Huizenbezitters krijgen ook te maken met het nieuwe regeerakkoord. Rutte III wil de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen en de Wet Hillen afschaffen. Deze veranderingen zijn een signaal richting kopers dat de hoge hypotheekschulden in de toekomst omlaag moeten. Meer weten over de veranderingen omtrent het Regeerakkoord? 

Utrecht, 19-10-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn