Update financiële markten

Mensen in kantoorpand

Politieke onzekerheid in Europa

De nieuwe Italiaanse coalitie zorgt voor terugkeer van het Europese politieke risico. Niemand hield rekening met een coalitie tussen de Lega en de Vijfsterrenbeweging. Er zijn veel verschillen, maar ook overeenkomsten tussen deze twee populistische partijen. De Lega is een partij uit het Noorden, de Vijfsterrenbeweging uit het Zuiden. In het verleden hebben beide partijen zich uitermate sceptisch over de euro uitgelaten, maar in aanloop naar deze verkiezingen hebben ze dat laten vallen. Dat betekent echter niet dat ze grote vrienden zijn geworden met Brussel.

Wapenstilstand handelsoorlog

De VS heeft China nodig voor een succesvol Koreaans overleg. Dat is de belangrijkste reden waarom de VS afgelopen weekeinde een handelsovereenkomst sloot met China. China gaat maatregelen nemen die het overschot op de handelsbalans met de VS moeten terugdringen. In ruil daarvoor schrapt de VS voorlopig alle aangekondigde importheffingen op in totaal $ 150 miljard aan goederen.

Lagere risicopremie aandelen

De stijgende rente zorgt voor een lagere risicopremie op aandelen, vooral in de VS. Het cijferseizoen in de VS is zo goed als voorbij. Meer dan 90% van de bedrijven uit de S&P 500 heeft gerapporteerd over het eerste kwartaal. De gemiddelde winstgroei kwam uit op een stevige 25% en maar liefst 80% van de bedrijven kwam met beter dan verwachte cijfers. Desondanks is de Amerikaanse aandelenmarkt dit jaar nauwelijks gestegen. De relatief hoge waardering, het tijdelijke effect op de winsten van de volgens velen onhoudbare lage belastingen en de stijgende rente hebben een rem gezet op stijgende koersen.

Lees het volledige Beleggingsnieuws van 22-05-2018

Utrecht, 22-5-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn

Contact

Rabobank