Beleggingsnieuws

Mensen in kantoorpand

China verlaat groeidoelstelling

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 6,8%. Dat is iets minder dan in de vorige kwartalen, maar nog altijd ruim boven de jaardoelstelling van 6,5%. De doelstelling wordt nu vrijwel zeker gehaald. Eigenlijk zijn deze sterke groeicijfers een grote verrassing. Een jaar geleden was er vooral vrees voor een harde landing van de Chinese economie. Het tegendeel is echter waar gebleken. En waar iedereen nu spreekt van een synchroon herstel van de wereldeconomie, komt de grootste bijdrage vanuit China. Net als eerder deze eeuw is het niet de Amerikaanse consument, maar de Chinese investeringen die bepalen welke richting de wereldeconomie inslaat. De Chinese groei is deels kunstmatig, maar het Chinese groeimomentum kan voorlopig worden vastgehouden. De opgaande fase van de vastgoedcyclus is pas net begonnen. Gemiddeld duurt die drie tot vier jaar. De cyclus is verder gevorderd aan de kust, maar landinwaarts pas net begonnen. Het halen van de groeidoelstellingen hoeft tot begin 2019 dan ook geen probleem te zijn..

De stukken zijn op voor de Europese Centrale Bank

Deze week besluit de ECB waarschijnlijk dat ze het opkoopprogramma verder gaat afbouwen. In april heeft de ECB al een eerste stap gezet door het maandbedrag te verlagen van 80 miljard naar 60 miljard euro. Omdat het programma tegelijkertijd werd verlengd, was er volgens ECB-voorzitter Mario Draghi geen sprake van afbouw. Nu lijkt er geen ontkomen aan, om de simpele reden dat er binnen de kaders van het opkoopprogramma anders een tekort aan stukken zou zijn. Het is Draghi niet gelukt om de renteverschillen tussen de periferie en de kernlanden in Europa te doen slinken. Die verschillen zijn nu groter dan bij de start van het opkoopprogramma. De inflatie is echter wel hoger en de economie van de eurozone presteert boven verwachting.

Abe zal Kuroda herbenoemen

Shinzō Abe won de verkiezingen overtuigend, geholpen door de chaos bij de oppositie. Met twee derde van de stemmen kan de Liberal Democratic Party haar nationalistische agenda uitvoeren. De charismatische Yuriko Koike was waarschijnlijk beter voor de economie dan Abe San, maar zijn overwinning garandeert de herbenoeming van Haruhiko Kuroda volgend jaar april. Eventuele onzekerheid over het monetaire beleid valt nu weg. Het enige verwijt dat Kuroda San nog valt te maken is dat de inflatiedoelstelling van 2% nog niet in zicht is. Dat geldt wellicht voor de statistiek, maar niet voor de gemiddelde Japanner. Het anekdotische bewijs dat inflatie in Japan oploopt, stapelt zich op.

Lees de volledige Beleggingsnieuws van 23-10-2017

Utrecht, 23-10-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn

Contact

Rabobank