Update financiële markten

Mensen bekijken beleggingsnieuws

Winners take all

Negen aandelen zorgen dit jaar voor het totale rendement van de S&P 500. De overige 491 aandelen staan per saldo in de min. Toch was de Amerikaanse beurs in de eerste helft van 2018 de best presterende van alle grote beurzen. Amerikaanse aandelen zijn dit jaar met meer dan 3% gestegen. Door de sterkere dollar komt daar in euro nog ruim 2% bovenop. Het zijn echter maar enkele aandelen die het verschil maken. Maar dat zijn wel de bedrijven met tegelijkertijd het zwaarste gewicht in de index. De top vijf aandelen naar marktkapitalisatie in de S&P 500 (Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet en Facebook) zijn dit jaar goed voor meer dan driekwart van het totaal rendement op Amerikaanse aandelen.

Fake Brexit

Premier May heeft in haar eigen parlement de Brexit-slag gewonnen. Nu moet ze gaan onderhandelen met Brussel. In haar nieuwe plan blijft er een innige band met het continent. Ze spreekt zelfs van een vrijhandelszone tussen het VK en de EU. De conservatieve euro-sceptische parlementariërs hebben haar niet kunnen tegenhouden, vooral ook omdat ze zelf niet met een beter alternatief konden komen. Ze protesteerden wel dat volgens het nieuwe voorstel het VK een vazalstaat zal worden van de EU, maar uiteindelijk kozen ze voor eenheid binnen de partij. Het voorstel gaat vooral over industriële en agrarische producten. De Britse economie is voor 80% een diensteneconomie. Over dat deel wordt nauwelijks gerept.

Stijgende lonen

De Amerikaanse arbeidsmarkt is terug op het niveau van voor de crisis. Het percentage Amerikanen tussen de 35 en 44 jaar met een baan is sinds de zomer van 2008 niet zo hoog geweest. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de uurlonen met 2,7% nog altijd gematigd stijgen. In lijn met de inflatie, maar sterker dan de productiviteitsontwikkeling. Bij Amerikaanse bedrijven gaat gemiddeld 71% van de totale omzet op aan lonen. Dat percentage is niet stabiel. Sinds 1929 schommelt dit tussen de 65% en 80%. Historisch gaat ongeveer 12% van de omzet naar de verschaffers van eigen en vreemd vermogen. Maar sinds 2011 krijgen de vermogensverschaffers 17%, terwijl er maar 68% naar de lonen gaat.

Lees het volledige Beleggingsnieuws van 09-07-2018

Utrecht, 9-7-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn

Contact

Rabobank