Update financiële markten

Mensen in kantoorpand

Stijgende rentes

Sinds 2011 voorspellen economen elk jaar dat de rente zal stijgen. Die voorspellingen zijn niet uitgekomen, maar dit jaar lijken de kansen gekeerd. Vorige week kwam de rente op Amerikaanse staatsobligaties, met een looptijd van twee jaar, voor het eerst sinds de val van Lehman Brothers boven het niveau van 2% uit. De vergoeding op deze kortlopende obligaties ligt nu hoger dan het dividendrendement op de S&P 500-index, de belangrijkste graadmeter voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Voor Amerikaanse beleggers die aandelen te duur vinden, is er dus weer een risicomijdend alternatief. Ook voor beleggers buiten de Verenigde Staten zijn Amerikaanse staatsobligaties door deze relatief hoge rente aantrekkelijk.

Franse aandelen in hogere versnelling

De Europese economie is zo krachtig dat veel partijen hun jaarvisie van eind 2017 al weer naar boven moeten bijstellen. Vorige week werd bekend dat het consumentenvertrouwen op het hoogste niveau staat sinds 2001. Verder waren cijfers over detailhandelsverkopen en de industriële productie krachtig. Dat ondanks de politieke onzekerheid over Brexit, Catalonië en Italië. Nu CDU en SPD overeenstemming hebben bereikt over een coalitie is het belangrijkste politieke risico afgenomen. De wens van Macron om de Europese Unie te hervormen, lijkt nu uit te komen. Zonder het Verenigd Koninkrijk, maar samen met Duitsland moet het Frankrijk lukken om de eurozone te hervormen.

Nichigin Rinban

Opmerkelijk genoeg is het vooral de Bank of Japan (BoJ) die de rente buiten Japan vorige week heeft doen stijgen. De Japanse yen profiteerde van een mogelijke beleidswijziging van de BoJ. Veel Japanners beleggen buiten Japan, maar bij een monetaire koerswijziging kan dit wijzigen. In het Japans wordt de Bank (Ginkō) of Japan (Nippon) vaak afgekort tot Nichigin. Het onconventionele beleid van de bank is al enige tijd niet meer kwantitatief, maar kwalitatief van aard. In plaats van zich vast te leggen op de hoeveelheid, legt Nichigin zich vast op de prijs. Deze operatie wordt Rinban genoemd, vergelijkbaar met operatie Twist in de Verenigde Staten. In theorie betekent dit dat de bank onbeperkte hoeveelheden moet opkopen, maar in de praktijk hoeft een geloofwaardige centrale bank nauwelijks iets op te kopen.

Lees het volledige Beleggingsnieuws van 15-01-2018

Utrecht, 15-1-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn

Contact

Rabobank