Kabinet Rutte III: nieuw regeerakkoord bekend

Binnenhof Prinsjesdag

VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben afgelopen 10 oktober het nieuwe regeerakkoord voor de komende vier jaar gepresenteerd. Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor u op een rij. Deze maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt in een wetsvoorstel.

Wonen

Heeft u een eigen woning? Dan krijgt u te maken met veranderingen die betrekking hebben op de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Veel huiseigenaren krijgen vanaf 2020 minder hypotheekrenteaftrek volgens het nieuwe regeerakkoord. Daar staat tegenover dat voor veel huiseigenaren het eigenwoningforfait wordt verlaagd vanaf 2020.

Zorg

Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft tot en met 2021 € 385. De zorgpremie gaat daardoor in 2018 naar verwachting met € 6,80 omhoog. Bijbetalingen voor geneesmiddelen krijgen een bovengrens van € 250 per jaar per verzekerde.

Inkomen en belasting

Het belastingstelsel gaat er anders uitzien. In plaats van vier komen er twee tariefschijven in box 1 voor mensen die nog geen AOW ontvangen. In 2020 wordt het tarief van de inkomstenbelasting in box 2 verhoogd. In box 3 wordt minder vermogen belast. Per 1 januari 2018 gaat het heffingsvrij vermogen van € 25.000 omhoog naar € 30.000 per persoon. Het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent. Daardoor worden bijvoorbeeld dagelijkse boodschappen en treinkaartjes duurder.

Pensioen

Het kabinet Rutte III gaat het pensioenstelsel behoorlijk omgooien. Het idee is dat u verplicht blijft deelnemen aan bedrijfstak- en beroepspensioenfondsen. Daarnaast krijgen we allemaal ons eigen persoonlijke pensioenvermogen.

Lees meer over de plannen

Utrecht, 11-10-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn