AFM geeft richtlijnen voor berekening boeterente

Vrouw bekijkt de nieuwe berekening voor de vergoeding bij aanpassing van de hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft richtlijnen opgesteld voor de berekening van de vergoeding voor vervroegd aflossen, voorheen bekend als boeterente. Deze vergoeding betaalt u als u extra wilt aflossen op uw hypotheek of uw hypotheekrente wilt aanpassen.

Nieuwe uitgangspunten van de AFM

Op 14 juli 2016 is de regelgeving van de Europese Richtlijn Hypotheken ingegaan. Deze regelgeving moet er onder andere voor zorgen dat er geen hogere vergoeding in rekening wordt gebracht dan het financieel nadeel dat de hypotheekaanbieder heeft. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen periode onderzocht hoe de verschillende hypotheekaanbieders de vergoeding berekenen. Dat leidt tot aanscherping van de richtlijnen.

In de basis bevestigt de AFM de methodiek die banken, en dus ook de Rabobank, toepassen voor de berekening van de vergoeding. De netto contante waarde-methode blijft daarbij het vertrekpunt. De aanscherping van de variabelen die binnen deze methode worden toegepast leidt tot accent verschillen in onze berekening van de vergoeding. Hierdoor wordt de vergoeding in een aantal gevallen lager.

De uitgangspunten van de AFM dragen bij aan transparantie en zijn duidelijk voor klanten. Ook de Rabobank volgt de aanscherpingen van de AFM op. De uitgangspunten worden met terugwerkende kracht vanaf 14 juli 2016 toegepast.

Wat betekent dit voor u

Als u een berekening van de vergoeding bij extra aflossen of hypotheekrente aanpassen aanvraagt, houden wij rekening met de nieuwe uitgangspunten van de AFM. Alle vergoedingen die na 14 juli 2016 zijn betaald, worden opnieuw berekend. Komt er een lagere vergoeding uit, dan betalen wij u het verschil terug. U hoeft daarvoor geen actie te ondernemen.

Lees meer over wat de richtlijn van de AFM voor u kan betekenen

Utrecht, 20-3-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn