Tips voor veilig bankieren in vakantietijd

Veilig bankieren in vakantietijd

De vakantieperiode komt er weer aan. Voor dieven een prachtige gelegenheid om toe te slaan. Maar dat doen ze niet alleen in uw huis. Ook internetcriminelen zijn extra actief. Met onze tips zorgt u ervoor dat u bent voorbereid.

Pas op voor valse e-mails

Wij zien dat criminelen in mei en juni vaker valse e-mails sturen. Ze weten dat er meer geld op rekeningen staat omdat veel mensen vakantiegeld krijgen. Ga niet in op verzoeken om uw bankpas op te sturen en geef uw inlogcodes en pincode niet af. Wij zullen u hier nooit om vragen.

Bekijk actuele voorbeelden op de site van Opgelicht

Let op met wifi in het buitenland

Openbare wifi is altijd onveilig. In het buitenland, maar ook in Nederland. Wees hier dus voorzichtig mee. Internetbankieren en mobiel bankieren doet u bij voorkeur in vertrouwde omgevingen of bij betrouwbare hotspots. Maak geen verbinding met een draadloos toegangspunt dat u niet kent.

Houd uw bankpas in de gaten

Bewaar uw bankpas en creditcard apart van elkaar, zodat ze niet tegelijk gestolen kunnen worden. Houd uw kaarten bij het betalen altijd in het zicht en geef deze bij voorkeur niet aan bijvoorbeeld een kassamedewerker, maar stop uw pas zelf in het apparaat.

Bewaar de gegevens van belangrijke documenten

Maak kopieën van uw bankpas, creditcard, zorgverzekeringspas, paspoort, rijbewijs en verzekeringsbewijs en neem deze mee. Of maak er foto's van en mail deze naar uzelf. Bewaar ook het noodnummer van uw bank. Zo heeft u alle gegevens bij elkaar in geval van diefstal of verlies. 

Wij wensen u een fijne vakantie!

Utrecht, 23-5-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn