Veertiger heeft onrealistische pensioendromen

Pensioendromen

Zes op de tien Nederlanders denken straks onvoldoende pensioen te hebben om hun dromen in vervulling te laten gaan of het leven voort te zetten dat ze nu leiden. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction in opdracht van de Rabobank verrichtte naar pensioendromen van werkende Nederlanders tussen de 35 en 50 jaar. Toch blijven we volop dromen van vakanties (64%), uit eten gaan (61%) en reizen (50%), en willen we het actieve en ondernemende leven blijven leiden dat we nu doen. De meerderheid van de werkende Nederlanders (66%) denkt niet rond te kunnen komen van alleen AOW. Om onze dromen tijdens de langste vakantie van ons leven waar te maken, denken we minstens 1.000 euro extra nodig te hebben bovenop de huidige AOW.

De gemiddelde Nederlander tussen de 35 en 50 jaar heeft een duidelijk ideaalbeeld over hoe hij z’n pensioen door wil brengen. De meerderheid (89%) denkt niet dat de verveling toeslaat op de oude dag. Toch geven mensen in een lagere inkomensklasse vaker aan dat ze geen idee hebben wat ze tijdens hun pensioen willen doen (27%) ten opzichte van mensen die meer verdienen (5%). 42% zegt het anders te willen doen dan hun ouders en meer tijd te willen besteden aan reizen, ontspannen en op pad gaan.

Samen zijn op onze oude dag

We ondernemen dit het liefste met onze partner (64%) en zijn graag bij onze kinderen en kleinkinderen in de buurt (31%). 15% ziet een oude dag in het buitenland wel zitten. Mannen zien zichzelf vaker dan vrouwen rondreizen in een camper, in een villa wonen of hun oude dag op een onbewoond eiland doorbrengen.

Onvoldoende

Dat dit waarschijnlijk onbetaalbaar is als we met pensioen gaan, beseffen we ook. 57% van de Nederlanders denkt straks onvoldoende pensioen te hebben om zijn dromen in vervulling te laten gaan of het leven voort te zetten zoals hij dat nu leidt. Vooral mensen van 35 tot 44 jaar maken zich druk over het feit of ze later wel voldoende geld hebben (44%) om leuke dingen te doen.

Kan geld niet missen

Als belangrijkste reden voor het niet opbouwen van aanvullend pensioen geeft een groot deel van de Nederlanders aan dat ze het geld niet kunnen missen (39%); een vijfde maakt zich nu nog geen zorgen maken om later.

Bekijk alle resultaten uit het onderzoek (PDF)

Utrecht, 3-11-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn