Dief steelt online gegevens

Let op! Nep-telefoontjes van oplichters

Op dit moment zijn er oplichters actief die klanten bellen en zich voordoen als een medewerker van de Rabobank. Ze vragen in deze nep-telefoontjes om je geld veilig te stellen. Trap hier niet in en hang op!

Nep-telefoontjes

Oplichters kunnen met een slimme truc hun telefoonnummer er anders uit laten zien, zodat het lijkt alsof het een nummer van de Rabobank is. Tijdens het telefoongesprek vraagt de oplichter of de klant geld kan overboeken naar bijvoorbeeld een Kluis-rekening, omdat er zogenaamd verdachte activiteiten op de rekening zouden plaatsvinden. De crimineel biedt hierbij zijn hulp aan. Deze nieuwe vorm van fraude heet ‘spoofing’ en komt helaas steeds vaker voor. Trap hier niet in en hang op!

SMS-jes

Tijdens het telefoongesprek kan het zijn dat je een SMS van de oplichter krijgt, waarin staat dat deze nu geholpen wordt door medewerker X van de Rabobank. Dit alles om de geloofwaardigheid te verhogen. De crimineel heeft de contactgegevens van de klant eerder, via bijvoorbeeld een phishingmail, WhatsApp of Marktplaats, verkregen. Geef nóóit je registratie-, inlog- of pincode af en doe telefonisch op verzoek ook geen overboekingen. Vertrouw je het niet? Hang dan op.

Fraude via WhatsApp

Oplichters versturen op dit moment ook valse berichten via WhatsApp. Vaak doen deze criminelen zich voor als een bekende van het slachtoffer. Bijvoorbeeld een zoon of dochter, die een nieuw telefoonnummer zegt te hebben. Via WhatsApp wordt vervolgens gevraagd of de ouders naar dit nummer een openstaande factuur kunnen voldoen. Heb je twijfels? Bel dan eerst het oude telefoonnummer dat bij jou bekend is. Beveilig je WhatsApp met een extra verificatie, zodat hackers niet in je account kunnen komen. Zo stel je dat in:

  1. Open je WhatsApp
  2. Klik op Instellingen
  3. Ga naar Account
  4. Verificatie in twee stappen

Wat kun je doen?

Criminelen gebruiken steeds creatievere manieren om je gegevens te ontfutselen en zo geld te stelen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als je een valse sms, e-mail, WhatsApp of nep-telefoontje krijgt dat je niet vertrouwt. Op onze website kun je alles lezen over deze verschillende vormen van fraude en kun je ook lezen waaraan je een vals bericht kunt herkennen.

Bekijk hoe je phishing of spoofing kunt herkennen Doe de check om te zien of je veilig handelt Lees meer over hoe je veilig kunt bankieren