Sparen of beleggen: wat is verstandig?

Het wordt steeds belangrijker om zelf vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen of voor de studie van je kind. Kies je dan voor sparen of beleggen? Juist de combinatie van sparen en beleggen kan een verstandige keuze zijn.

Heb je er al eens aan gedacht om te sparen en te beleggen?

Door te sparen ontvang je rente, waardoor je verzekerd bent van een bepaald rendement. Maar sparen heeft ook een keerzijde. De spaarrente is de laatste jaren flink gedaald. Daarnaast betaal je boven een bepaald vermogen ook vermogensrendementsheffing. De koopkracht van je vermogen kan dan afnemen. Beleggen kan in zulke gevallen een goede aanvulling zijn. Want waar sparen je zekerheid biedt, geeft beleggen op de lange termijn kans op een hoger rendement.

Maak een afspraak

Zelf ontdekken of beleggen bij je past? Leer alles over de zin en onzin van beleggen tijdens de bijeenkomst Beginnen met beleggen.

Lees meer

Sparen

kosteloos opnemen van je spaargeld zekerheid binnen het depositogarantiestelsel keuze uit vaste of variabele rente door lage rentes en inflatie kan verlies van koopkracht ontstaan

Beleggen

bewuste afweging van risico en rendement kans op een hoger rendement dan bij sparen je bepaalt zelf je risico met je doelrisicoprofiel laten beleggen door experts of zelf beleggen

Sparen en beleggen voor een doel

Belangrijk is het doel waarvoor je een bedrag wilt opbouwen. Spaar je bijvoorbeeld voor de studie van je kind? Dan kan beleggen een interessante optie zijn. Je hebt het bedrag waarschijnlijk pas over een aantal jaar nodig. Je kunt dan wat meer risico nemen, waardoor je kans maakt op een hoger rendement dan bij sparen. Zo is het mogelijk dat je je doelbedrag sneller bereikt.

De risico's van beleggen

Er zitten ook risico’s aan beleggen. Zo bestaat er een kans dat je een deel van je oorspronkelijke inleg verliest. De koersen schommelen en het is niet zeker dat je je doelbedrag haalt. Beleggen is daarom iets van de langere termijn. Hoe langer de termijn, des te minder risico je loopt met beleggen. Negatieve beursjaren kunnen dan worden opgevangen. Toch staat je geld niet vast: je kunt op ieder moment stoppen met beleggen.

Wij kunnen je helpen om verstandig te beleggen. Dit betekent dat je het doelrisicoprofiel kiest dat past bij je beleggingsdoel en risicobereidheid. Over het algemeen geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe meer risico je zult moeten accepteren. Het is daarom verstandig om naast beleggen te sparen op een spaarrekening.

Op de website van Nibud vind je meer informatie over de voor- en nadelen van beleggen.

Meer lezen over rendement en risico

Beleg op de manier die bij je past

Beleggen kan op diverse manieren. Je kunt een deel van je geld bijvoorbeeld laten beleggen en beheren, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. Het is ook mogelijk zelf te beleggen of juist met deskundig advies van onze specialisten. Je kunt al met een klein bedrag starten met beleggen, of per maand het belegde bedrag laten groeien. En als je wilt, kun je je beleggingen weer verkopen. Twijfel je nog of wil je meer informatie? Maak dan vrijblijvend een afspraak met ons.

Maak een afspraak