Beleggingsnieuws

Argentijns bezit van de zaak

Nog geen jaar geleden kwam Argentinië met een centenario, een honderdjarige lening. Dat kon omdat beleggers euforisch waren over de ontwikkelingen in Argentinië. De aandelenmarkt steeg vorig jaar met meer dan 50% in euro. Maar het kan verkeren. Dit jaar staat de beurs, vooral door de daling van de peso, in euro 20% lager en noteerde de centenario even 15% onder pari. Er worden vraagtekens gezet bij het economisch beleid, nu de Amerikaanse dollar aan kracht wint. Ook zorgt de Argentijnse centrale bank voor onrust. Begin dit jaar werd de beleidsrente nog met 1,5% verlaagd, maar in een paar dagen ging de beleidsrente van 27,25% naar 40%. De inflatie in Argentinië ligt op 25%, ver boven de doelstelling van beneden de 10%. Dat is niet goed voor de Argentijnse peso.

Economisch gaat het niet slecht met Argentinië, maar het goede nieuws was vorig jaar al verdisconteerd. Ook zijn beleggers vooruitgelopen op de waarschijnlijke overgang van de MSCI Frontier market index - waarin Argentinië zwaar weegt - naar de MSCI Emerging market index. Maar de combinatie van een sterkere dollar, stijgende Amerikaanse rentes, hogere olieprijzen en de discussie over een handelsoorlog was genoeg voor beleggers om winst te nemen. Dat blijft niet beperkt tot Argentinië. Ook andere opkomende markten, vooral die met een groot tekort op de lopende rekening (zoals Argentinië en Turkije) zijn extra kwetsbaar. Toch is de beweging van de dollar en de rente nog bescheiden. De olieprijs is sterker gestegen. Daardoor loopt de inflatie op, zeker nu lokale valuta onder druk staan. Maar veel munten van opkomende landen zijn al goedkoop. Afgezien van Argentinië is inflatie nergens een probleem. Daardoor kunnen rentes laag blijven. Bovendien groeien opkomende markten dit jaar volgens het IMF met 4,8% en zal de groei in de komende jaren aantrekken.

De centenario is een dollarlening. Opkomende markten lenen steeds vaker in lokale valuta. Er zijn stevige valutareserves en tekorten op de lopende rekening zijn afgenomen. Aziatische markten profiteren verder van Chinese financiële steun via het Belt-and-Road initiatief, een ontwikkelingsprogramma dat naar verhouding vele malen groter is dan het Marshallplan. Dat betekent meer financiële stabiliteit, lagere rentes en hogere waarderingen voor de regio. Volgende week (14 mei) worden Chinese A-aandelen voor het eerst in de MSCI-indices opgenomen, eerst voor 2,5% en 13 augustus voor 5%. Door verkiezingen in de tweede jaarhelft in Brazilië, Mexico en Colombia kan het in Zuid-Amerika onrustig blijven. Wij beleggen in opkomende & frontier markten en in emerging debt.

Utrecht, 07-05-2018

Terug naar Beleggingsnieuws