Beleggingsnieuws

Financiële toekomst

Vorige week kwam Adyen in de notering. Zelden werd een beursgang van een bank zo positief onthaald. De koers verdubbelde op de eerste dag. Adyen is een technologiebedrijf, maar de onderneming heeft sinds kort ook een bankvergunning. Het is de eerste en voorlopig enige Nederlandse eenhoorn. Eenhoorns in de financiële wereld zijn startups die meer dan een miljard dollar waard zijn. Eenhoorns zijn per definitie zeldzaam. Die schaarste wordt bij Adyen vergroot doordat slechts 14% van de aandelen zijn genoteerd. In de VS zijn er kuddes eenhoorns die met hun disruptieve innovaties hopen te profiteren van de wereldwijde netwerkeffecten, met de FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google) als punt aan de horizon. De koersexplosie van Adyen doet velen denken aan de dotcombubbel. Deze bedrijven (naast Adyen bijvoorbeeld Wirecard, Ingenico, Worldpay, Fiserv, Global Payments etc.) maken winst. Ze profiteren van de sterke groei van online transacties en leveren toegevoegde waarde door informatie juist en snel te interpreteren. De winstmarges en de groei zijn hoog. Maar de concurrentie zit niet stil, waardoor marges uiteindelijk omlaag komen. De tijd zal leren hoe dit sprookje zal eindigen. 

Voor Amsterdam is de beursgang van Adyen goed nieuws. Niet alleen voor de Amsterdamse beurs, waar al jaren wordt geklaagd over het teruglopend aantal noteringen. Het is ook een succes voor een stad waar een unieke mix van faciliteiten (internetknooppunt, Schiphol, grachtengordelcampus, drugsbeleid, diversiteit, relatief lage kosten, een hoge levensstandaard en de nabijheid van de creatieve entertainment-, mode- en reclame-industrie) zorgt voor voldoende kritische massa waarin dergelijke startups kunnen floreren. Na Booking.com geeft de Amsterdamse notering van Adyen hieraan een extra impuls.

De lage rente in de eurozone drukt de resultaten van Europese banken en verzekeraars. Koersen liggen onder druk. De marktkapitalisatie van Deutsche Bank is nu vrijwel gelijk aan die van Wirecard, de Duitse tegenhanger van Adyen. Dat zegt wat over de prestaties van Wirecard, maar ook iets over Deutsche Bank. In heel Europa zijn banken en verzekeraars laag gewaardeerd. Fintech biedt mogelijkheden om kosten te besparen en sneller te groeien. De sector kan verder profiteren van een piek in regulering, terwijl kredietverlening groeit en kredietverliezen en slechte leningen afnemen dankzij de aantrekkende economie. Wel blijft de financiële sector gevoelig voor politieke onrust, zoals recent in Italië. Toch zijn de financiële buffers lang niet zo hoog geweest. Die balansverhoudingen zorgen voor beleggingskansen in het achtergestelde (vreemde) vermogen van banken. Aandeelhouders moeten het hebben van de stijgende rente. En dan biedt de sector ook binnen een portefeuille toegevoegde waarde.

Utrecht, 18-06-2018

Terug naar Beleggingsnieuws