Beleggingsnieuws

Handelsoorlog start volgende week

De economische impact van de handelsoorlog is vooralsnog verwaarloosbaar. Maar vanaf 6 juli gaat de Verenigde Staten 25% heffen op in totaal $ 34 miljard aan Chinese producten (bij elkaar 818 verschillende producten). China zal onmiddellijk reageren met een vergelijkbaar tarief op $ 34 miljard aan Amerikaanse producten. Wanneer de VS daarop volgend $ 16 miljard aan producten gaat tariferen, volgt China met net zo’n tegenmaatregel. Vorige week kondigde Trump aan dat hij nog eens 10% wil gaan heffen op $ 200 miljard aan Chinese producten en op nog eens $ 200 miljard daarna.

De eerste $ 50 miljard aan Chinese importen is gelijk aan 0,2% van het Amerikaanse BBP. De twee keer $ 200 miljard daar bovenop komt uit op meer dan 2% van het BBP. Als dan ook nog eens op alle auto-importen (inclusief die uit Europa) een tarief wordt geheven, gaat het om circa 4% van het BBP. De huidige maatregelen worden dus nauwelijks gevoeld, zeker nu de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal geannualiseerd met bijna 5% groeit. Maar bij een verdere escalatie krijgt het conflict invloed op de economie. Dan nog gaat het om een effect dat pas over jaren voelbaar is en in omvang kleiner is dan de impact van de Grote Financiële Crisis (circa 5% BBP). Indirect kan deze strijd van invloed kan zijn op het ondernemersvertrouwen. Diezelfde ondernemers zitten niet stil. Staalproducten in China, Amerikaans sojaboeren en Duitse autofabrikanten trekken aan de bel en zijn politiek invloedrijk.

China kan niet met een vergelijkbare tegenmaatregel komen als de VS $ 200 miljard aan Chinese importen gaat tariferen. De VS importeerde vorig jaar $ 505 miljard aan producten uit China, maar China importeerde slechts voor $ 130 miljard uit de VS. China kan wel de renminbi laten verzwakken ten opzichte van de dollar. Dit is risicovol, omdat zo’n beleid zal zorgen voor uitstroom van Chinees kapitaal. China zou ook zijn $ 1,2 biljoen aan Amerikaanse staatsobligaties (5,6% van het totaal) ineens kunnen verkopen, maar zo’n actie kan Trump op basis van de Emergency Economic Powers Act tegenhouden. Bovendien zijn er blijkbaar voldoende kopers voor Amerikaanse staatsobligaties nu de tienjaarsrente in de VS ondanks renteverhogingen en oplopende inflatie beneden de 3% blijft.

Wat China in de afgelopen jaren deed in conflict met Japan over de Diaoyu/Senkaku eilanden, was het organiseren van een consumentenboycot. Dat zou ook kunnen met producten van Apple, Microsoft, Coca-Cola, Procter & Gamble, McDonald’s, kortom bijna alle bedrijven die onderdeel zijn van de Dow Jones index. China snijdt ook dan in eigen vlees. Deze producten worden vaak gemaakt in Chinese fabrieken en verkocht door Chinese werknemers. Wellicht is onderhandelen over minder protectionisme niet eens zo’n slecht idee.

Utrecht, 25-06-2018

Terug naar Beleggingsnieuws