Beleggingsnieuws

Meer kansen in opkomende markten

De onrust in opkomende markten zorgt voor kansen, een moment om te kopen. Afgelopen weken trok Argentinië de aandacht doordat de centrale bank probeerde met forse renteverhogingen de peso te verdedigen. Inmiddels is de hulp van het IMF ingeroepen. Toch heeft de Argentijnse onrust gezorgd voor verkoopdruk in opkomende markten. Beleidsmakers in Argentinië nemen de juiste stappen. Fundamenteel staat Argentinië er veel beter voor dan haar slechte track record zou doen vermoeden. Structurele hervormingen en solide fiscaal en monetair beleid zullen uiteindelijk overwinnen. Maar wie zich niet verdiept in de fundamenten en kijkt naar de gebruikelijke combinatie van factoren zoals een tekort op de handelsbalans, het slechte track record, overmatige inflatie, een centrale bank waar het beleid voorheen door de politiek wordt bepaald en overheidstekorten ziet alleen maar redenen om posities in opkomende markten te verkopen. De realiteit is echter dat dalende koersen zorgen voor kansen, zowel bij aandelen als bij obligaties (emerging debt).

Dankzij opkomende markten groeit de wereldeconomie. Het overgrote deel van de wereldbevolking komt uit opkomende markten, evenals veel van de natuurlijke hulpbronnen. Maar de vlag ‘opkomende markten’ dekt steeds minder de lading. Een kenmerk van opkomende markten is immers dat ze zich ontwikkelen. In de afgelopen weken leek het er even op of er in de afgelopen decennia niets is veranderd. Door zwaargewichten als China, Zuid-Korea en Taiwan (meer dan de helft van de index) te blijven zien als opkomende markt, schatten beleggers de risico’s te hoog in en trekt men snel de verkeerde conclusies. Het predicaat ‘opkomende markt’ zorgt er voor dat ze ten prooi vallen aan de drogreden van associatie. Gaat er wat fout in Zuid-Afrika of Turkije , dan slaat de stemming in alle opkomende markten om.

Het is juist deze verkeerde inschatting die zorgt voor beleggingskansen. Dat terwijl binnen obligaties vrijwel alles erg duur is. Rentes en kredietopslagen zijn zo laag dat het er op lijkt dat centrale banken de rente niet zullen verhogen. Maar bij emerging debt heeft de markt toekomstige renteverhogingen al ingeprijsd. Waar de meeste obligatiebeleggers moeten rekenen op een laag of zelfs negatief rendement, zal emerging debt daarom in staat zijn om over langere periode een bovengemiddeld rendement te behalen. Dat geldt ook voor aandelen van opkomende en frontier markten. Die markten kunnen lange tijd bijdragen aan een bovengemiddeld aandelenrendement, iets wat in ontwikkelde markten steeds moeilijker zal worden. Dit is dus niet het moment om opkomende markten te verkopen, maar om te kopen.

Utrecht, 14-05-2018

Terug naar Beleggingsnieuws